ABD’den İsrail’e “Stratejik Mağlubiyet” Uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail’e uyarıda bulunarak, Gazze’deki sivil halkın korunmasını sağlamaya çağırdı. Irak’ta IŞİD’e karşı savaşırken edindiği deneyimlerini aktaran Austin, Hamas’ın da IŞİD gibi kentsel alanlara yerleştiğini söyledi.

Haber Merkezi / IŞİD’e karşı yürütülen en şiddetli çatışmalarda dahi uluslararası ittifakın sivilleri korumak ve insani koridorları oluşturmak için yoğun çaba sarf ettiğini savunan Bakan, “Bundan çıkarılacak ders; kentsel alanlarda savaşın sivilleri koruyarak da kazanılabileceği değildir, kentsel alanlarda savaşın yalnızca sivilleri koruyarak kazanılabileceğidir” diye konuştu.

7 Ekim’de yaklaşık bin 200 kişinin hayatını kaybettiği Hamas saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 6 binden fazlasının çocuk olduğu belirtiliyor. Yaralananların sayısı da 40 bini aştı. Bunların yüzde 70’inin de kadın ve çocuklar olduğu kaydedildi.

Birleşmiş Milletler gözlemcileri son tahliye çağrısından önce yayımladıkları bir raporda, yaşadıkları bölgeden ayrılmaları istenenlerin Gazze nüfusunun üçte birini oluşturduğunu belirtti. Raporda, söz konusu bölgede savaştan önce 800 bin kişinin yaşadığına dikkat çekildi.

Dünyanın en yoğun nüfusuna sahip bölgelerinden olan Gazze Şeridi’ndeki 2 milyon 300 binlik nüfusun çoğunluğu İsrail’in saldırılarının başlamasının ardından sivillerin kuzeyi terk etmeleri talimatıyla güneye gitmişti.

İsrail, Gazze’de geçici ateşkesin sona ermesinden bu yana 400’den fazla hedefe saldırı düzenlendiğini duyurdu. İsrail Ordusu’nun yazılı açıklamasına göre hava, deniz ve kara kuvvetleri Gazze’yi hedef aldı ve buna bölgenin güneyi de dahil.

Açıklamada “Savaş uçakları Han Yunus bölgesine yönelik kapsamlı saldırıda 50’den fazla hedefi vurdu” denildi. İsrail, Gazze’nin kuzeyinde İslami Cihat örgütü tarafından komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia ettiği bir caminin de vurulduğunu bildirdi.

ABD ve İsrail, Irak ile Suriye’de İran destekli birlikleri hedef alan saldırılar düzenliyor. Şimdiye kadar çok sayıda İran hedefinin vurulduğu duyuruldu ancak Tahran yönetimi Gazze’de savaşın başlamasından bu yana herhangi bir askeri kayıp bildirmemişti.

İran devlet medyası bugün Suriye’de danışman olarak görevli iki Devrim Muhafızı’nın İsrail saldırısı sonucu öldüğünü duyurdu.

İran Devrim Muhafızları’nın açıklamasında saldırıya ilişkin detay verilmedi. Ancak Suriye yönetimi sabah saatlerinde İsrail’in füze saldırısının hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Suriye yönetimi, işgal atındaki Golan Tepeleri’nden başkent Şam’ın dışına yapılan füze saldırısının hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini kaydetti.

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesin Cuma günü sona ermesiyle çatışmalar yeniden başlamış, gerilimin tırmanması bir diğer ateşkes ihtimaline ilişkin umutların azalmasına neden olmuştu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, “hedeflerine ulaşana kadar savaşmaya devam edeceklerinin” bir kez daha altını çizmiş, bu hedeflere ulaşmanın “kara operasyonu olmadan mümkün olmadığını” belirtmişti.

Yeniden geçici bir ateşkes için yürütülen müzakereler ise çökmüşe benziyor. İsrail Cumartesi günü müzakerelerin yürütüldüğü Katar’da Mossad istihbarat servisindeki müzakerecilerini geri çektiğini açıkladı.

Hamas da şu anda müzakerelerin yapılmadığını belirtiyor ve savaş bitene kadar rehinelerin serbest bırakılmayacağını kaydediyor. Örgüt, savaş bitene kadar İsrail’le rehinelere karşı cezaevindeki Filistinlilerin takasının olmayacağını belirtti.

Geçici ateşkes süresince 240 İsrailli rehineden 110’u serbest bırakılmıştı. Karşılığında da İsrail çoğu kadın ve çocuk 240 Filistinliyi serbest bırakmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir