470 Milyon Yıllık Hayvan Fosilleri Keşfedildi

İki amatör paleontolog, Fransa’nın güneyinde bulunan Cabrières Biota’da olağanüstü derecede iyi korunmuş, 470 milyon yıl öncesine ait yaklaşık 400 fosili gün ışığına çıkardı.

Haber Merkezi / Biota, belirli bir bölgenin, habitatın veya jeolojik dönemin hayvan ve bitki yaşamını ifade eder.

Keşfedilen fosiller, bölgenin küresel ısınmadan kaçan hayvanlar için bir sığınak yeri olduğuna dair kanıtlar ortaya koyuyor.

Fosiller, kabuklu bileşenlerin yanı sıra, sindirim sistemi ve kütikül gibi son derece nadir bulunan yumuşak elementleri de içeriyor.

Orta Fransa’daki Montagne Noire’da yer alan yeni fosil alanı, Alt Ordovisiyen dönemine ilişkin dünyanın en zengin ve en çeşitli fosil alanlarından biri.

O dönemde bu bölge Güney Kutbu’na çok yakındı. Dolayısıyla fosiller, Alt Ordovisiyen döneminde dünyanın en güney bölgelerinden birinde yaşamın nasıl olduğunu ortaya koyuyor.

Amatör paleontologlar Eric Monceret ve Sylvie Monceret – Goujon, keşiflerinin önemini anladıklarında çok sevindiklerini söylediler.

Ordovisiyen, Paleozoyik Zaman’ın ikinci dönemi olarak kabul edilir, 485,4 milyon yıl önce başlamış ve 443,8 milyon yıl önce sona ermiştir. Bu dönem boyunca yerküre tarihindeki bazı kayda değer evrimsel olaylar görülmüştür.

Dönemin adı, Galler’deki Ordovices kabilesinden gelir. Ordovisiyen’e adını veren kişi Charles Lapworth’tur.

Charles Lapworth, 1879’da Kuzey Galler’deki kayaçlardaki fosil faunasının ne Kambriyen ne de Silüriyen sistemlerine ait olduğunu keşfetmiştir.

Charles Lapworth, bu nedenle, bu fosil faunasını kendi sistemine dahil etmiş ve Ordovisiyen Dönemi olarak adlandırmıştır.

Fakat bu dönemin uluslararası tanınırlığı, Lapworth’un ölümünden 40 yıl sonra, 1960’ta Uluslararası Jeolojik Kongre’nin bu dönemi Paleozoyik Zaman’ın bir parçası olarak kabul etmesiyle gerçekleşmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir