13 İsrailli Rehine Ve 39 Filistinli Daha Serbest Bırakıldı

İsrail ile Hamas arasında varılan rehine takası anlaşması kapsamında, Hamas’ın serbest bıraktığı 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehine Mısır üzerinden İsrail’e döndü. Buna karşılık İsrail’in de 39 Filistinli tutukluyu serbest bıraktığı açıklandı.

Haber Merkezi / Hamas’ın serbest bıraktığı İsraillilere karşılık salıverilen 39 Filistinli, ilk grupta da olduğu gibi İsrail’de tutuklu bulunan Filistinli kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Serbest bırakılanlar arasında “bir İsrail polisinin yaralanmasına neden olan” ve bombalı saldırıyı gerçekleştirmekten hüküm giydikten sonra 2015 yılından beri hapiste tutulan 38 yaşındaki Israa Jaabis de vardı.

Katar’ın öncülüğünde haftalar süren pazarlıklar sonucunda Cuma günü ilk rehine değişimi yapılmıştı. Her iki taraftan da değişimi yapılanların neredeyse tamamı kadın ve çocuklardan oluşuyor.

İsrail dün gece, serbest bırakılması planlanan üçüncü rehine grubunun listesini aldığını duyurdu. Liste gözden geçirilirken salıverilmesi beklenen rehinelerin ailelerinin bilgilendirildiği haber verildi.

İsrail, Hamas tarafından serbest bırakılan her 10 rehine için çatışmalara verilen dört günlük aranın bir gün daha uzatılacağını duyurdu.

Bu arada Birleşmiş Milletler, rehine takası sırasındaki duraklamanın Gazze üzerinden yapılan insani yardımları arttırma imkânı verdiğini duyurdu. Nitzana’dan Refah sınır kapısına 200 kamyon gönderildi, Gazze’deki kabul noktasında 137 kamyon mal boşaltıldı.

Dört tank yakıt ve dört tank yemeklik gaz Mısır’dan Refah geçişi yoluyla Gazze Şeridi’nin güneyindeki BM insani yardım kuruluşlarına aktarıldı. BM açıklamasında 129.000 litre yakıtın Gazze’ye girdiği belirtildi.

İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamada cumartesi günü Gazze’nin kuzeyine 61 kamyon yardım ulaştırıldığı ve bunun 7 Ekim’den bu yana en büyük sayı olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait olduğunu iddia ettiği 1 milyon 200 bin euro değerinde nakit paraya el koyduğunu duyurdu.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre, Hamas’ın üssü olduğu belirtilen yerlerde ve aranan Hamas üyelerinin kaldığı belirtilen binalarda yapılan aramalarda 1 milyon 200 bin euroya tekabül edecek miktarda İsrail para birimi Şekel ele geçirildi.

Bunun dışında Irak ve Ürdün paraları ile ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Doları olarak da nakit paralar bulunduğu bildirildi. Ele geçen paranın İsrail hazinesine aktarılacağı açıklandı. Kan haber kanalı Hamas’a ait olduğu belirtilen paraların görüntülerini yayınladı.

İsrail Hamas’ın bu paralarla terör faaliyetlerini finanse ettiğini iddia ediyor. El konulan ve Hamas’a ait olduğu öne sürülen paranın hangi amaçla harcanacağına dair ise bilgi verilmedi.

İsrail Parlamentosu’nun Mali Komisyonu, Gazze’ye hava ve karadan yapılan saldırılarda oluşan zararın giderilmesi ve bölgenin yeniden imarı amacıyla, geçen hafta içinde 1  milyar 140 bin Şekel (281 milyon euro) büyüklüğünde bir bütçeyi onaylamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir