10 İsrailli, 2 Taylandlı Ve 30 Filistinli Tutuklu Daha Serbest Bırakıldı

İsrail ile Hamas arasında varılan rehine takası anlaşması kapsamında, Hamas, 10 İsrailli ve iki Taylandlı rehineyi, İsrail ise hapishanelerdeki 30 Filistinliyi serbest bıraktı.

Haber Merkezi / İsrail Başbakanlığı, 10 İsrailli ve 2 Taylandlı rehinenin İsrail topraklarında olduğunu açıklarken, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, son serbest bırakılan Filistinli mahkumlardan 15’inin çocuk, 15’inin de kadın olduğunu açıkladı.

Serbest bırakılması beklenen altıncı rehine grubunun listesi İsrail hükümetine verildi. Bu, ateşkesin uzatılmasından sonraki ikinci tahliye olacak.

Ateşkesin 5. günündeki takaslarla birlikte, Hamas’ın bıraktığı toplam rehine sayısı 81’e, İsrail’in bıraktığı Filistinli mahkum sayısı 180’e çıktı.

Öte yandan son 24 saatte Gazze’de en az 160 Filistinli sivilin daha cansız bedenleri enkaz altından çıkarıldı. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 6.150’si çocuk ve 4.000’i kadın olmak üzere 15.000’den fazla Filistinli öldürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısını yeniledi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü, sosyal medya hesabından, “UNICEF, Gazze’deki çatışmalara verilen aranın uzatılmasını memnuniyetle karşılıyor” dedi.

Filistin Kızılayı da İsrail’in yakıt kamyonlarının Gazze Şeridi’nin kuzeyine girişini engellediğini açıkladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail’in askeri operasyonunun Gazze “İsrail için artık bir tehdit olmaktan çıkana kadar” devam edeceğini söyledi. Netanyahu, Hamas tarafından alınan tüm rehinelerin “istisnasız” serbest bırakılacağını ifade etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, daha öncede yaptığı açıklamada ateşkes sona erdiğinde İsrail’in “tüm gücüyle” saldırılarına devam edeceğini söylemişti.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, “İsrail’deki Filistinli mahkumlar ile Gazze’de tutulan İsrailli rehineler arasındaki üçe bir takas temelinde mevcut rehine salıverme süresi beş gün daha uzatılabilir” dedi ve ekledi:

“Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaya devam etmek istemesi halinde 50 Filistinli tutuklunun daha serbest bırakılmasına izin verdik. Hamas rehineleri bırakmayı durdurduğunda, daha fazla rehineyi serbest bırakana kadar üzerindeki askeri baskıyı sürdüreceğiz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir