Tunceli: Munzur (Ovacık) Gözeleri

Munzur Gözeleri; Tunceli’nin Ovacık İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. Tunceli İl Merkezi’ne 80 km. Ovacık İlçe Merkezi’ne 17 km. mesafededir.

Munzur Dağlarının eteklerinde çıkar. Su, karstik tabir edilen kaynaktan irili ufaklı 40 göze şeklinde fışkırır. Gözelerin kapsadığı alan yaklaşık 200-300 metreyi bulur. Gözelerden su adeta beyaz köpükler halinde adeta fışkırmaktadır. Kaynağında buz gibi olan sular, yamaçlardan aşağılara akarken küçük çağlayanlar oluşturmaktadır.

Kırk gözenin suyu, vadide de bildiğimiz Munzur Çayını meydana getirmektedir. Karstik kayalar, gözeler ve Munzur Çayı, birbiriyle bütünleşik eşsiz bir manzara oluştururlar. Bu manzaranın oluşturduğu doğallık, eşine az rastlanan özellikleri ve görsel güzelliğiyle hem Tunceli hem de bölge açısından önemli bir doğal rekreasyon ve turizm odağı olma potansiyeli taşımaktadır.

Munzur Gözelerinin doğduğu nokta dahil, dağın 20 hektarlık kısmı, Bakanlık tarafından, 1963 yılında, Orman İçi Dinlenme Yeri olarak ayrılmıştır. Tuncelililerin yoğun olarak kullandığı mesire yerlerinin başında gelen Munzur Gözeleri, sularından çıkarılan lezzetli alabalıklarıyla ünlüdür. Ayrıca Munzur Gözelerinin kaynağı olarak Munzur Baba Efsanesi’ndeki dökülen sütün gösterildiği bilinmektedir.

Bu durum, yöre halkı açısından Munzur Gözelerine kutsallık atfedilmesinin ana nedenidir. Munzur Gözelerine yapılan ziyaretlerin kaynağında bu efsane bulunduğu da unutulmamalıdır. Balığını yemek ve doğal güzelliklerini görmek için çok uzak kentlerden ve hatta yurtdışından turizm amaçlı gelenler olmaktadır. Ancak hem güvenlik nedeniyle hem de yararlanabilecek tesisler olmaması yüzünden yeterince değerlendirildiği söylenemez.

Munzur Gözelerinin kuzey kesiminde bulunan ağaçlandırma alanına 2000 yılında çam, ladin, huş ve akasya fidanları dikilmiştir. Gözeler ile Munzur Suyu arasında kalan kısımlarda yürütülen çevre düzenleme çalışmaları kapsamında beton setler, küçük havuzlar, yürüme yolları, oturma mekanları ve köprüler yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir