Ordu: Kurul Kalesi

Kurul Kalesi; Ordu’nun Altınordu İlçesi, Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Ssivri bir kaya üzerine kurulmuş olan Kurul Kalesi, 1. derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanıdır. Kale, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda, sırta yerleşmiş durumdadır. 2010 yılında yapılan kurtarma kazısında bulunan pişmiş toprak çatı kiremitleri ve duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve alanda M.Ö. 2. ve 1. yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir.

Antik yerleşim yerinde daha sonra bilimsel kazı çalışmaları başlatılmıştır. Hellenistik Dönem yerleşimi olan Kurul Kalesi’nin bir garnizon olduğu düşünülmektedir. Konum olarak çevreye hâkim bir yerde konumlanan kalenin VI. Mithridates Dönemi’nde kullanıldığı bilinmektedir. 2016 yılı kazı sezonunda bulunan Kybele Heykeli, şehrin ana kapısında bulunmuştur.

Tanrıça Kybele Heykelinin şehri koruyucusu olarak yerleşim yerinin girişinde konumlandırıldığı düşünülmektedir. Kazı yetkililerinin verdiği bilgiye göre heykelin üst kısmında bulunan ahşap konstrüksiyon saldırı sırasında çökerek heykelin üzerini kapatmıştır. Böylece heykel günümüze kadar in-situ halde ulaşabilmiştir. Tahtında oturan Tanrıça Kybele Heykeli’nin yaklaşık 200 kilogram ve 110 cm boyunda olduğu belirtilmiştir.

Heykelin etrafında sikkeler ve ok uçları da bulunmuştur. Bu objelerin adak olabileceği düşünülmektedir. Kale içerisinde bulunan dehliz ve su sarnıcının yanı sıra diğer yapılar kazılar ilerledikçe tanımlanmaktadır. Ayrıca yapılan kazı çalışmalarında, çok sayıda buluntuya ulaşılmıştır. Kurul Kalesi, Romalılar’a karşı uzun süren mücadeleler vermiş ve güçlü bir Roma saldırısında çıkan büyük bir yangın sonucunda buradaki yerleşim son bulmuştur. Yerleşim yerinde kazılar devam etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir