Konya: Gevale Kalesi

Gevale Kalesi; Konya’nın Selçuklu İlçesi, Yeni Selçuk Mahallesi, Beyşehir Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Gevale Kalesi gerek bulunduğu yer gerekse de kalenin stratejik konumu açısından oldukça önemlidir. Bu özelliklerinden dolayı da Konya şehri genellikle Gevale Kalesi’nden müdafaa edilmiş, Konya’ya yapılacak olan saldırılarda ilk önce bu kalede karşılanmıştır. Gevale Kalesi’ne hakim olan Konya’ya da hakim olmuştur.

Konya ovasına hâkim bir tepe üzerine kurulmuş kalenin inşa tarihinin Helenistik çağa kadar geri gittiği tesbit edilmiştir. Roma ve Bizans çağlarında da kullanılan kalenin, Selçuklu çağında yenilendiği ve yerleşim alanına saray ve av köşkü (şikârhâne) inşa edildiği bilinmektedir.

Kayalık bir topoğrafya üzerinde ve kaya formasyonlarını takip eden iki sıra sur çizgisinden geriye sadece bazı kalıntılar gelebilmiştir. Eski yerleşimi kuzey yönünde çevreleyen sur çizgisindeki burcun Selçuklu çağına âit olduğu ileri sürülmüştür. Kalenin içinde tesbit edilen çok sayıda ve çeşitli tiplerdeki sarnıçların, farklı iskânlarla ilişkisi kurulabilir.

Kalenin doğu ve batı eteklerindeki bazı kaya mezarlarının M.Ö.1.bine inen bir tarihi geçmişi bulunduğu anlaşılmaktadır. Selçuklu çağında askerî bir işlevi olduğu anlaşılan kalenin, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemlerinde de aynı işlevle kullanılmaya devam ettiği bilinmektedir. Yerleşim alanında ortaya çıkartılan çini ve seramiklerin Selçuklu çağına âit olduğu ortaya konulmuştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir