İki İklim Aktivisti, Van Gogh’un Ayçiçekleri Tablosuna Çorba Fırlattı

İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan National Gallery’de sergilenen Vincent Van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’ tablosuna, ‘Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun)’ adlı çevreci grubun iki üyesi tarafından domates çorbası fırlatıldı.

Eylemciler, daha sonra yapıştırıcıyla ellerini tablonun altındaki duvara yapıştırdılar. Londra Metropolitan Polisi, iki kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Galeriden yetkililer ise resmin camla kaplı olduğu için zarar görmediğini söyledi.

Olaya tanıklık edenlerin çektiği videolar protestoculardan birinin “Hangisi daha değerli? Sanat mı, hayat mı? Sanat gıdadan daha mı değerli? Adaletten daha mı değerli? Bir resmin korunmasını mı yoksa insanların ve gezegenimizin korunmasını mı daha çok önemsiyorsunuz?” diye haykırdığını gösteriyor. Videolarda aynı protestocu, “Milyonlarca aile üşüyor ve çorba bile alamıyor,” diyor.

Sadece Petrolü Durdurun grubu üç ay önce aynı galeride John Constable’ın Hay Wain tablosunun üzerine kağıt parçaları yapıştırmıştı.

Bu grup, özellikle eylemlerini gerçekleştirirken, müzelerdeki sanat eserlerine zarar verdikleri gerekçesiyle yoğun eleştirilere hedef oluyor.

Bu grubun üyeleri ayrıca iki hafta süren protestolar sırasında Londra genelinde köprüler ve kavşaklarda barikat kurarak trafiği engelleme girişiminde bulunmuştu.

İngiltere hükümetinin son olarak geçen hafta Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz araştırmaları için yeni ihaleler açması, Londra’nın küresel ısınmayla ilgili hedefleri ihlal ettiği gerekçesiyle çevreci grupların sert eleştirilere hedef oluyor.

Van Gogh’un galerideki Ayçiçekleri tablosu sanatçının 1888 ve 89 yıllarında yarattığı yedi resimlik seride yer alıyor. Bu resimlerin beşi dünyanın çeşitli galeri ve müzelerinde sergileniyor.

Van Gogh, arkadaşı ve sanatçı Paul Gauguin’in ziyaretinden hemen önce bu resimleri Fransa’daki evini süslemek için yaptı. Ulusal Galeri, resimleri “Van Gogh’un en ikonik ve en çok sevilen çalışmaları” diye nitelendiriyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir