‘Gezi Davası’ Tutuklamalarına İtiraz Reddedildi

Gezi Davasında Osman Kavala’yla birlikte Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman’a çıkan mahkumiyetten sonra tutuklanmalarına yapılan itiraza ret geldi.

Gezi 8’lisinin avukatları, bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe sunarak müvekkilleri hakkındaki tutuklama kararına itiraz etti.

İtirazı değerlendiren 14. Ağır Ceza Mahkemesi, talebin oy birliğiyle reddine karar verdi. Kararda, sanıkların tutuklanmaları kararında usul ve yasaya aykırı bir husus bulunmadığı kaydedildi.

Ret kararı veren mahkemenin başkanı Akın Gürlek

Gezi 8’lisinin itirazına ret kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı daha önce çok kez verdiği kararlarla gündeme gelen Akın Gürlek.

Eylül 2018’de İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nden ataması yapıldı. Son yıllarda birçok önemli siyasi davaya baktı.

Sözcü yazarlarını örgüte yardım suçundan mahkum eden mahkemenin başkanıydı. HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı örgüt propagandasından 4 yıl 8 aya, Sırrı Süreyya Önder’i 3 yıl 6 aya mahkum etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara 159 yıldan fazla cezaya hükmetti.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. Gazeteci Can Dündar’ı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı verdi.

Cumhuriyet eski muhabiri Canan Coşkun’a ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği’ gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı 2,5 yıl hapisle cezalandıran isim de oydu.

Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan bir karara imza atan da Akın Gürlek’ti.

Bu kararın sonrasında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), “AYM kararlarına uymayan terfi edemez” şeklindeki kendi ilkesini ihlal ederek Akın Gürlek’i birinci sınıf hakim yaptı.

Gürlek hakkındaki şikayetlere de soruşturma açmadı. Aksine ‘birinci sınıf hakim olan’ Gürlek’in AYM ve Yargıtay üyesi olarak atanmasının önü açıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM kararına uymayan Akın Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” olmakla da suçladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir