Ercan Y. Yılmaz, Kimdir? Hayatı, Eserleri

1982 yılında Batman’da dünyaya gelen Ercan Y. Yılmaz, Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okudu. 

Haber Merkezi / Edebiyatla ilgilenen Yılmaz; Beyazı Kirli öyküsüyle 2009 Gila Kohen Öykü Ödülü, bu öyküyü de içeren On Üç Sıfır Sıfır adlı kitabıyla 2015 Necati Cumalı Öykü Ödülü, yazıp yönettiği Vitrin adlı filmiyle 2011 İstanbul Kısa Filmciler Derneği’nin En İyi Film Ödülü, 2010 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü ve 2012 Arkadaş Z. Özger Şiir Özel Ödülü gibi ödüllere layık görüldü. 2010’da Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülleri’nde dikkate değer bulundu. Uluslararası sergi ve seçkilerde görsel şiir çalışmaları yer aldı. 2016’da Biraz Dolaşacağım adlı Kürtçe öykü seçkisini yayıma hazırladı. Askıda Öykü ve Öykü Gazetesi gibi süreli yayınlar çıkardı.

Ercan Y. Yılmaz’ın şiirleri Yürüyen Siyah (2013) adlı kitapta toplanmıştır. Yazarın ilk romanı Sahir (2016) kurak, sessiz bir Doğu kasabasında geçen olaylara dayanmaktadır. Birbirinden renkli karakterleri, ustaca yazılmış diyalogları ve mizahla yoğurulmuş iç öyküleriyle Sahir, modern bir romandır. O Öyle Olmadı (2014), başkişisi Bünyamin ekseninde özlemin, kavuşamamanın, bekleyişin ve kaybedişin öyküsünün anlatıldığı romandır. Şahin, romanı şu cümlelerle değerlendirmiştir: “O Öyle Olmadı, sağlam kurgusuyla ve tutarlı alt yapısıyla keyifli bir okuma sunan, başlıca işlevi olan estetiği okura hissettirmeyi bilen bir metin. O Öyle Olmadı, ilk sayfalarında büyülü bir diyardan selamlıyor sanki okuru. Bünyamin’in çocukluğu ile başlayan ve Bünyamin’in çocuk algısıyla aktarılan sahneler, alıştığımız gerçekliğin bir kırılması gibi sanki.”

Şafak ise Ercan Y. Yılmaz’ın çocukluğunu ve gençliğini kurguya dâhil ettiği romanın otobiyografik özellikler taşıdığına dikkat çekmiştir. Ercan Y. Yılmaz, 2015 Necati Cumalı Öykü Ödülü’ne değer görülen ilk öykü kitabı On Üç Sıfır Sıfır’da, matruşka bebekler gibi iç içe giren, içine girdikçe dışa açılan hikâyeler anlatmaktadır. Çocukluk, kadınlık, yoksulluk ve yoksunluk hâllerinden nesnelerin dillendiği evrenlere geçen Yılmaz, öykülerinde; ilk kitabını eline alacak olmanın heyecanıyla saniyelerin pençesine düşen genç yazarları, küçük ve kalabalık evlerde yaşayanları, odası yastığından ibaret kocaman yürekli çocukları, gurbetteki babaları ve kayıpları ele almıştır. Ercan Y. Yılmaz’ın kişileri, politik olanla kişisel olanın birlikte raks ettiği o müphem ve can alıcı perdede canlanmaktadır. Yazarın öyküleri ayrıca İtalyanca ve Fransızcaya da çevrilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir