DBP’li Saliha Aydeniz Hakkında Yeni Gelişme

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin hazırlık komisyonu kurulmasına karar verdi.

İstanbul Kadıköy’de Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağını protesto etmek için düzenlenen eylemde, gruba müdahale sırasında bir polise tokat attığı gerekçesiyle, Aydeniz hakkında hızla dokunulmazlık fezlekesi düzenlenmiş ve Meclis’e sevkedilmişti. Aydeniz’e, ‘polise mukavemet’, ‘kamu görevlisine hakaret’, ‘yaralama’, ‘izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma’ suçlamaları yöneltilmişti.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Salihe Aydeniz hakkındaki 5 ayrı suçlama ile ilgili dokunulmazlık fezlekesini görüşmek üzere toplandı.

Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nün ilgili maddeleri dikkate alındığında, yasama dokunulmazlığının amacının milletvekillerini keyfi ve asılsız ceza, soruşturma ve kovuşturmalar ile tutuklamalardan korumak olduğunu belirtti.

Toplantıda söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, eylem sırasında polisin, milletvekillerine müdahalesine ilişkin görselleri göstererek, “Musa Piroğlu’na kolluk müdahale ediyor. Engelli vekilimiz yere atılıyor. Bir engelli vekilin bu şekilde yere atılması kabul edilebilir mi? Hepsi kolluğun vekillerimizi nasıl sıkıştırdığına dair fotoğraflar. Kolluk vekillerimize kalkanlar altından tekme atıyor. Vekillerimizin hepsi eylem sonrasında bacakları morarmış şekilde önümüze geliyor” dedi.

Görüşmelerin ardından Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin hazırlık komisyonu kurulmasına karar verildi.

Hazırlık Komisyonu’nun, Aydeniz dosyasını karara bağlamak için 4 haftası bulunuyor. Dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar vermesi halinde dosya, karma komisyonun ardından TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve nihai karar verilecek. Hakkında fezleke düzenlenen milletvekilinin, komisyonda olduğu gibi Genel Kurul’da da savunma yapma hakkı bulunuyor. Genel Kurul’da, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar alınırsa Aydeniz için yargı yolu açılacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir