Bingöl: Zulümtepe

Zulümtepe, Bingöl’ün Merkez İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İl merkezine 26 km. mesafedeki bölgeye özel araçlarla ulaşım mümkündür.

Muş devlet karayolunun hemen güneyinde, batı ve güneyden dere yatağıyla çevrilmiş alçak bir tepedir. Tepe dıştan 87 x 44 m kadar boyutlarında dikdörtgen bir şekil vermektedir. Kuzeydoğu çevre duvarları üzerinde 7,50 m ve 7,80 m aralıklarla 2,80 x 0,70 m’lik destek çıkıntıları görülebilmektedir. Günümüzde sağlam durumunda kalabilmiş olan doğu yüz ise daha düzensiz olup bu kesimin ortaya yakın bölümünde kulemsi bir çıkıntıya yer verilmiştir.

Masif teknikte bina edilmiş olan çevre duvarları 3,20 m kalınlığındadır. Dış yüzeyleri daha iyi işçilikteki iri  dikdörtgen bloklarla örülmüş olan çevre duvarının iç dolgusunda düzensiz kaba taşlar kullanılmıştır. Tesisin içindeki yapılara ait hiçbir duvar iyi görülmemekle birlikte doğudan batıya doğru yükselen üç terasın varlığı açıklıkla belli olmaktadır.

Dikdörtgen teraslı, köşeleri ve çevre duvarları destek çıkıntılı bu türde tesislerin Urartu’da pek çok benzeri vardır. Tasarıları bu türde olan tesislerin askeri karakol ya da yollarla ilişkili konaklama merkezleri olabilecekleri düşünülmektedir. Zulümtepe’nin de yol güvenliğini sağlayıcı askeri bir karakol ve konaklama merkezi olduğu kabul edilebilir.

Çevre duvarının mimari özellikleri ve tasarı yönünden Urartu Dönemi’ne bağladığımız bu tesiste görülen keramik parçaları İ.Ö. 8. ve 7. yüzyıllara aittir.Keramikler açık kiremit ve az olarak koyu deve tüyü renkte hamurludur. Hamurları orta derecede kum katkılı , hamurunun renginde astarlı orta derecede pişirilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir