Batman: Gavur Kalesi

Gavur Kalesi; Batman’ın Hasankeyf İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezinin  kuş uçumu 1.80 km güneydoğusundadır.

Gavur Kalesi, Gavur Vadisi’nin güneybatı yamacında bölgeye hakim bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Kale yaklaşık olarak doğu-batı yönünde 140 m, kuzey-güney yönünde ise 79 m’lik bir alanı kaplamaktadır.

Bu yerleşim alanı, konumu ve yapısı itibari ile olasılıkla ön karakol niteliğinde tüm alanı gözetlemek amacıyla inşa edilmiştir. Gavur Kalesi yıkılmış haldedir ve çok az bir kısmı günümüze ulaşmıştır.

Günümüze ulaşan kalıntılar, kalenin güneybatısında ve güneydoğu yamacında ana kaya üzerine oturmuş olan sur duvarları, sarnıç, kompleks ve tek mekanlı kaya konutlar şeklindedir.

Kalenin güneydoğu uç noktasında bulunan sur duvarı günümüze ulaşabilen en sağlam yapıdır; 45 m uzunluğunda, 2.80 m yüksekliğinde ve 0.60- 0.75 m kalınlığındadır.

Sur duvarında 10 adet mazgal pencere bulunmaktadır ve yapım malzemesi olarak kalker moloz taş ve cas harcı kullanılmıştır.

Kalenin güneybatı yamacındaki diğer sur yapısı ise 40 m uzunluğunda, 3.00 m yüksekliğinde ve ortalama 0.70 m kalınlığındadır. Kalede taş ocakları mevcuttur. Kalenin aşağı yamaçlarında ise kullanım dışı kalmış sarnıçlara rastlanılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir