Aksaray: Molla Çeşmesi

Molla Çeşmesi; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Yukarı Mahalle. Aksaray Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yapının üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe bulunmamaktadır.

Yöredeki benzer çeşmelerden hareketle XIX.-XX. yy’da inşa edilmiş olabilir. Çeşme, teras şeklinde düzenlenmiş karayolunun aşağıda kalan güney yüzünde olup bağımlı çeşmeleri grubundandır. Çeşmede düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Yapı doğu-batı yönünde uzanan yatay dikdörtgen bir kütleden oluşmaktadır. Çeşmenin dıştan yüksekliği 3.20 m., genişliği 4.80 m., derinliği ise 0.70 m.’dir. Çeşme nişi 2.70 X 0.70 m. ölçülerinde olup niş doğu batı yönünde bir sivri kemerle örtülüdür. Eserin güneye bakan ön cephesi sade bir sivri kemerle hareketlendirilmiştir.

Bu kemer iki yandan yığma ayaklara oturmaktadır. Çeşme nişinin kuzey duvarında, su yalağının hemen başlangıcında iki adet lüle ile sivri kemerli iki adet küçük niş yer almaktadır. Çeşmenin önünde doğu-batı yönünde uzanan bir yalak vardır. Sağlam olan çeşmenin suyu hala akmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir