ABD’den Küba’ya Yönelik Kısıtlamaları Gevşetme Kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi Küba’ya yönelik kısıtlamaların bazılarının kaldırıldığını açıkladı. Küba ise, ABD yönetiminin ülkeye yönelik ambargoya son vermediğini ve Kübalı kuruluşlar ile ABD vatandaşlarının seyahatine getirilen kısıtlamaların ortadan kaldırılmadığını duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, önceki Başkan Donald Trump döneminde getirilen yaptırımların bazıları kaldırılarak başkent Havana dışındaki şehirlere uçuşların ve aile birleşimi programlarının yeniden başlaması kararı alındı.

Konuyla ilgili Beyaz Saray açıklaması özetle şu şekilde:

Aile birleşimi, havale işlemleri, girişimciler

“Birleşik Devletler, bugün ulusal güvenlik çıkarlarımıza uygun bir şekilde Küba halkına olan desteği arttırmak için bir dizi önlem alıyor.

Küba halkı, eşi benzeri görülmemiş bir insani kriz ile karşı karşıya; bizim politikamız Küba halkının baskı ve ekonomik sıkıntıdan azade bir gelecek kurmasına yardım etmek için halkı güçlendirmeye odaklanmaya devam edecek. Yönetim, özellikle şunları yapacak:

  • Kübalı Aile Birleşim Programını (CFRP) yeniden hayata geçirerek ve konsolosluk hizmetlerinin kapasitesini arttırarak aile birleşimini kolaylaştırmak. Sınırlı göçmen vize işlemleri 3 Mayıs 2022’de Havana’da devam etti. CFRP’yi yeniden hayata geçireceğiz ve Havana’daki vize işlemlerini arttıracağız; bunu yaparken de Georgetown, Guyana’daki ABD Büyükelçiliğindeki göçmen vize vakalarının çoğunu işleme almaya devam edeceğiz.
  • Küba halkına destek olmak için onaylanmış seyahati genişleterek Birleşik Devletler ve Küba halkının aile bağlarını ve eğitimle ilişkili bağlantılarını güçlendireceğiz. Havana dışındaki yerlere de tarifeli ve tarifesiz uçuşlara izin vereceğiz.
  • Ayrıca, internete daha fazla erişimi ve havale işlemleri firmalarını desteklemek ve Kübalı girişimcilere ek destek sağlamak da dahil olmak üzere kişiden kişiye ve diğer kategorilerdeki grup eğitim seyahatlerini ve iş görüşmeleri ve mesleki araştırmalar ile ilgili belli seyahatleri yeniden hayat geçirmek için düzenleyici değişiklikler yapacağız. Bireysel grup ziyaretlerini yeniden hayata geçirmeyeceğiz.

  • Bağımsız Kübalı girişimcileri destekleyeceğiz. Genişletilmiş bulut teknolojisi, uygulama programlama arayüzleri ve e-ticaret platformlarına erişime izin vererek kamu sektörü dışında ticari fırsatları teşvik edeceğiz. Kübalı girişimciler ile internet tabanlı faaliyetler, elektronik ödemeler ve iş yapma fırsatları için ek ödeme seçeneklerine desteği arttırmak için seçenekleri gözden geçireceğiz. Girişimcilerin mikrofinans ve eğitime olan erişimini artırmak için çalışacağız.
  • Para havalelerinin Küba halkına daha özgürce ulaştığından, fakat bunu yaparken insan hakları ihlalleri işleyenleri zenginleştirmediğimizden emin olacağız.
  • Özellikle ailelerin para gönderme işlemlerine konan üç ayda bir 1.000 dolar sınırlamasını kaldıracağız ve (aile dışı) bağış amaçlı para havalelerine izin vereceğiz; bu da bağımsız Kübalı girişimcilere destek olacak. Küba pazarında daha fazla erişimi teşvik etmek adına elektronik ödeme işlemcileri ile çalışacağız. Kuruluşları Küba Kısıtlama Listesinden kaldırmacayacağız.”

Küba’dan açıklama

The Wall Street Journal gazetesinin aktardığına göre, Küba Dışişleri Bakanlığı Beyaz Saray açıklamasına yanıt vererek söz konusu değişikliklerin “olumlu olduğunu ama kapsamının sınırlı olduğunu” söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim vaatlerinden bazılarını yerine getirdiği, ama Washington’un ambargoya son vermediği ya da Kübalı kuruluşlar ile ABD vatandaşlarının seyahatine getirilen kısıtlamaların ortadan kaldırılmadığı ifade edildi.

Bakanlık ayrıca ABD’nin Küba siyasetinde çok dramatik bir değişiklik olmadığını ve ABD yönetiminin yaklaşımının Küba’dan ABD’ye artan göç dalgası yüzünden suçlama yöneltme yönünde olduğunu söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir