Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tüp mide ameliyatı, bariatrik cerrahi seçeneklerinden biridir. Tüp mide ameliyatı ile mideniz küçültülür, midenizin boyutu küçüldüğü için daha az aç olduğunuzu hissedersiniz, buda hızlı kilo vermenize neden olur. Tüp mide ameliyatına olabilmek için belirli kriterleri karşılamanız gerekir.

Haber Merkezi / Diyet, egzersiz ve kilo verme ilaçları dahil olmak üzere diğer kilo verme yöntemlerini başarılı olmadan denediğinizi kanıtlamanız gerekir. Diğer kriterler ise herhangi bir sağlık durumunuz olup olmadığını içerir.

Tüp mide ameliyatından sonra sağlıklı bir diyet ve egzersiz rejimi uygularsanız, 24 ay içinde fazla kilolarınızın yüzde 50’sinden fazlasını verebilirsiniz.

Bununla birlikte, çoğu cerrahi prosedürde olduğu gibi, yan etki ve komplikasyon riski vardır. Tüp mide ameliyatıyla ilgileniyorsanız, bu işlem için uygun olup olmadığınızı ve sizin için güvenli bir seçenek olup olmadığını doktorunuzla konuşun.

Tüp mide ameliyatı neleri kapsar?

Tüp mide ameliyatı neredeyse her zaman bir laparoskop kullanılarak minimal invaziv bir prosedür olarak yapılır. Bu, birkaç küçük insizyon yoluyla karnınıza uzun, ince bir tüp yerleştirildiği anlamına gelir. Bu tüp bir ışık ve ona bağlı küçük bir kamera ile çeşitli enstrümanlara sahiptir.

Tüp mide ameliyatı, sizi çok derin bir uykuya sokan ve ameliyat sırasında sizin için nefes almak için solunum cihazı gerektiren bir ilaç olan genel anestezi kullanılarak yapılır. Ameliyat midenizi iki eşit olmayan parçaya bölmeyi içerir. Midenizin dış kavisli kısmının yaklaşık yüzde 80’i kesilir ve çıkarılır.

Kalan yüzde 20’nin kenarları daha sonra zımbalanır veya birbirine dikilir. Bu, orijinal boyutunun yalnızca yüzde 25’i kadar olan muz şeklinde bir mide oluşturur.

Yaklaşık bir saat ameliyathanede olacaksınız. Ameliyat tamamlandıktan sonra, ameliyat sonrası bakım için uyanma odasına götürüleceksiniz. Anesteziden uyanırken bir saat kadar daha iyileşme odasında olacaksınız.

Karnınızdaki küçük kesikler genellikle hızlı iyileşir. Ameliyatın minimal invaziv doğası, karnınızın daha büyük bir kesi ile açıldığı bir prosedürden daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur. Herhangi bir komplikasyon olmadıkça, ameliyattan 2 veya 3 gün sonra eve gidebilmelisiniz.

Etkili mi?

Tüp mide ameliyatı iki şekilde kilo vermenize yardımcı olur:

  • Mideniz önemli ölçüde daha küçüktür, bu nedenle tok hissedersiniz ve yemek yemeyi daha erken bırakırsınız. Bu, daha az kalori aldığınız anlamına gelir
  • Midenizin açlıkla ilişkili bir hormon olan ghrelin üreten kısmı çıkarıldı, bu yüzden o kadar aç hissetmezsiniz.

Bunun ancak cerrahınız tarafından önerilen diyet ve egzersiz planını izlemeyi taahhüt ederseniz gerçekleşeceğini unutmamak önemlidir. Bu yaşam tarzı değişikliklerini benimseyerek, kilonuzu uzun vadede korumanız daha olasıdır.

Kimler bu ameliyat için iyi bir adaydır?

Tüp mide ameliyatı da dahil olmak üzere her türlü bariatrik cerrahi, yalnızca diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı iyileştirmeye yönelik güçlü girişimler ve kilo verme ilaçlarının kullanımı işe yaramadığında bir seçenek olarak kabul edilir.

O zaman bile, bir bariatrik prosedüre uygun olmak için belirli kriterleri karşılamanız gerekir. Bu kriterler vücut kitle indeksinize (BMI) ve obezite ile ilgili herhangi bir sağlık durumunuz olup olmadığına dayanmaktadır.

Riskleri ve komplikasyonlar nelerdir?

Tüp mide ameliyatı nispeten güvenli bir prosedür olarak kabul edilir. Ancak, tüm büyük ameliyatlar gibi, riskleri ve komplikasyonlar olabilir. Hemen hemen her ameliyattan sonra bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar;

  • Kanama; Ameliyat yarasından veya vücudunuzun içinden kanama şiddetli olduğunda şoka neden olabilir
  • Derin ven trombozu (DVT); Ameliyat ve iyileşme süreci, genellikle bir bacak damarında olmak üzere damarınızda kan pıhtılaşması riskinizi artırabilir.
  • Pulmoner emboli; Bir pulmoner emboli kapalı bir kan pıhtısı sonları parçası ve akciğerlere geçecek zaman meydana gelebilir
  • Düzensiz kalp atışı; Ameliyat düzensiz kalp atışı riskini, özellikle atriyal fibrilasyon riskini artırabilir
  • Zatürre; Ağrı, zatürre gibi akciğer enfeksiyonuna yol açabilecek sığ nefesler almanıza neden olabilir

Tüp mide ameliyatının ek komplikasyonları olabilir. Bu ameliyata özgü bazı olası yan etkiler şunlardır;

  • Mide sızıntıları; Mide sıvıları, midenizdeki dikiş hattından tekrar dikildiği yerden sızabilir
  • Stenoz; Mide kılıfınızın bir kısmı kapanarak midenizde bir tıkanıklığa neden olabilir
  • Vitamin eksiklikleri; Midenizin çıkarılan bölümü, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin emiliminden kısmen sorumludur. Vitamin takviyesi almazsanız, bu eksikliklere yol açabilir
  • Mide ekşimesi (GERD); Midenizi yeniden şekillendirmek mide ekşimesine neden olabilir veya daha da kötüleşebilir

Tüp mide ameliyatından sonra kilo vermek ve kiloyu korumak için diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı değiştirmenin çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Aşağıdaki durumlarda tekrar kilo almak mümkündür;

  • Aşırı yemek
  • Sağlıksız bir beslenme
  • Hareketsiz kalma

Diğer endişeler;

Diğer bir yaygın endişe, özellikle hızlı bir şekilde çok kilo verdiğinizde, kilolar düşerken geriye kalan büyük miktarda deri fazlalığıdır. Bu, tüp mide ameliyatının yaygın bir yan etkisidir.

Bu fazlalık sizi rahatsız ediyorsa cerrahi olarak alınabilir. Ancak tüp mide ameliyatından sonra vücudunuzun stabil hale gelmesinin 18 ayı bulabileceğini unutmayın. Bu nedenle, bir cilt çıkarma prosedürünü düşünmeden önce beklemek genellikle en iyisidir. O zamana kadar, gevşek cildi sıkılaştırmak için bazı teknikleri denemek isteyebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı olmaya karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu da, tüp mide ameliyatının diğer bazı obezite ameliyatlarından farklı olarak geri döndürülemez olmasıdır. Sonuçtan memnun değilseniz, mideniz eski haline döndürülemez.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenmeniz nasıl değişecek?

Tüp mide ameliyatı yapılmadan önce, genellikle cerrahınız tarafından önerilen belirli yaşam tarzı değişikliklerini kabul etmeniz gerekir. Bu değişiklikler kilo vermenize yardımcı olmak içindir. Bu değişikliklerden biri, hayatınızın geri kalanında daha sağlıklı bir beslenmeyi içerir.

Cerrahınız ameliyattan önce ve sonra sizin için en iyi tüp mide beslenmesini önerecektir. Cerrahınızın önerdiği beslenme değişiklikleri, aşağıdaki genel beslenme yönergelerine benzer olabilir.

Ameliyattan yaklaşık bir ay sonra genellikle düzenli, sağlıklı yiyecekler yiyebilirsiniz. İşlem öncesine göre daha az yediğinizi göreceksiniz çünkü çabuk doyacak ve aç hissetmeyeceksiniz.

Sınırlı beslenmeniz ve daha küçük öğünleriniz bazı beslenme eksikliklerine neden olabilir. Bunu multivitaminler, kalsiyum takviyeleri, aylık B-12 iğnesi ve cerrahınız tarafından önerilen diğer ilaçları alarak telafi etmek önemlidir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir