Siirt: Şeyh Ali Türbesi

Şeyh Ali Türbesi; Siirt’in Baykan İlçesi, Çevrimtepe Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Köylülerin “Ziyaret-i Şeyh Ali” diye isimlendirdikleri mezarlık içinde yer almaktadır. Tamamen sağlam olan yapı, kuzey – güney doğrultusunda uzanan 13.65 x 9.80 m ebatlarında düzgün dikdörtgen planlı, dört mekandan oluşmaktadır. Türbenin üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur.

Ancak mezar taşlarından 1091/1680 tarihinde vefat eden Fatma Hanım, 1102/1690 tarihinde ölen ve türbenin adlandırılmasına sebep olan Şeyh Şerafeddin oğlu Şeyh Ali’nin ölüm tarihleri dikkate alındığında türbe Osmanlı devrinde XVII. yüzyılda inşaa edilmiş olmalıdır. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan düzgün dikdörtgen planlı ve üzeri yine aynı doğrultuda uzanan sivri beşik tonozlu eyvana ulaşılmaktadır.

Eyvanda yerden yükseltilmiş dikdörtgen bir platform üzerinde dört adet baş ve ayak taşları bulunan sandukalı mezar yer almaktadır. Eyvanın kuzeyindeki bir kapı açıklığıyla ikinci mekana girilmektedir. Bu kısım da kuzey-güney doğrultusunda uzanan düzgün olmayan dörtgen planlı olup üzeri aynı doğrultuda uzanan sivri beşik tonoz örtülüdür.

İçinde iki tane baş ve ayak şahidesi olan sandukalı mezar vardır. Eyvanın batı duvarındaki bir kapıyla eyvanla
aynı büyüklükteki üçüncü kısma geçilir. Bu mekan kuzey-güney doğrultusunda uzanan düzgün dikdörtgen planlı olup üzeri aynı yönde uzanan sivri beşik tonoz örtülüdür.

Burada yerden yükseltilmiş dikdörtgen bir platform üzerinde baş ve ayak şahideleri mevcut sandukalı üç tane mezar bulunmaktadır. Güney duvarında ortada yarım daire planlı ve sivri kemerli mihrap nişi yer almaktadır. Kuzey duvarının ortasındaki giriş açıklığıyla, kuzey-güney doğrultusunda uzanan düzgün dikdörtgen planlı ve aynı yönde uzanan sivri beşik tonoz örtülü dördüncü kısma girilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir