Siirt: Çevrimtepe Camii

Çevrimtepe Camii; Siirt’in Baykan İlçesi, Çevrimtepe Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cami, kalenin eteğinde, engebeli bir arâzi üzerinde ve sarp yamacın kenarındadır. Yapı; giriş ünitesi, mescid, iki sarnıç ve camiden oluşmaktadır.

Giriş holünden sarnıca geçişi sağlayan kapı üzerindeki kitabeye göre cami, 977 / 1570 tarihinde Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Giriş ünitesi doğu-batı doğrultusunda uzanan ve düzgün olmayan dörtgen planlı ve üzeri beşik tonoz ile örtülüdür.

Câmi, dıştan 21.40 x 18.90 m. ölçülerindedir. Yapıda kırma taş ve kesme taş malzeme kullanılmıştır. İçten beşik tonozla örtülü olan câmi, dıştan düz dam şeklindedir. Giriş revakını geçtikten sonra sivri kemerli bir niş içine alınmış sivri kemerli kapıdan harime girilmektedir.

Harim, mihraba paralel bir tane ve giriş bölümünde mihrâba dikey iki adet olmak üzere toplam üç sahından oluşmaktadır. Doğudaki sahın daha büyüktür. Kıble duvarında da ortada yarım daire planlı mihrap nişi ve üç basamaklı taş minber bulunmaktadır.

Giriş ünitesinin doğusundaki mescid, daha sonraki dönemlerde yapılmış olmalıdır. Mescid, kuzey-güney doğrultusunda uzanan ve mihraba dikey tek sahından oluşmaktadır. Kıble duvarının ortasında yarım daire şeklindeki mihrap nişi iki sütunçe ile sınırlandırılmıştır. Mihrap, alçı malzemeden yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir