Sıcaklık Dalgalanmaları Dünya’daki Tüm Yaşamı Etkiliyor

Yakın zamanda yapılan yeni bir araştırma, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklarında yaşanan dalgalanmaların Dünya’daki tüm yaşamı etkilediğini ortaya koydu.

Haber Merkezi / Araştırma, küresel ısınmadan iklim değişikliğinin yarattığı zorlukların üstesinden gelmek için farklı alanlarda yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini de belirtiyor.

Chalmers ve Gothenburg Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan yeni bir araştırma, 1990’lı yıllardan itibaren gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklarında yaşanan dalgalanmaların Dünya’daki tüm yaşamı etkilediğini ortaya koydu.

Nature Communications’da yayınlanan araştırmada, asimetrik ısınma olgusu yeniden araştırıldı ve modelin tersine döndüğü bulundu.

1961 ile 2020 yılları arasında gündüzler daha fazla ısınırken, gece sıcaklığı nispeten sabit kaldı. Asimetrik ısınmadaki bu tersine eğilim, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının artmasına neden oldu.

Araştırmacılar, gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkının daha fazla artmasının insan sağlığını etkileyebileceğini öne sürüyor. Örneğin, kalp atış hızı ve kan basıncının artmasına bağlı rahatsızlıkların artması.

Araştırma, küresel ısınmadan iklim değişikliğinin yarattığı zorlukların üstesinden gelmek için farklı alanlarda yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir