Ordu: Perşembe Yayla Camii

Perşembe Yayla Cami; Ordu’nun Aybastı İlçesi, Perşembe Yaylası, Esenli Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak taş kullanılmıştır. Giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre, Rumi 1318 (Miladi 1902/1903) yılına tarihlenmektedir. Yapı kırma çatılıdır ve çatı malzemesi olarak alaturka kiremit kullanılmıştır. Kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır.

Minaresi tek şerefelidir. Doğu cephesinde yer alan açıklıktan oluşturulan ek mekâna geçilmektedir. Harime giriş bu alanda yer alan yuvarlak kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Doğu cephenin kuzeyinde yer alan merdivenle ulaşılan kapı ile kadınlar mahfiline giriş sağlanmaktadır.

Harime girişi sağlayan kapının üst kısmında kitabesi bulunmaktadır. İç mekânda, kadınlar mahfili, dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Taş mihrabı harime girişi sağlayan kapı ile aynı formda düzenlenmiştir. Yuvarlak kemer formlu nişinin etrafında yer alan silmeler kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü yenilenmiştir. Tavan ahşap döşemeli ve sadedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir