Ordu: Kumru, Samur Camii

Samur Camii; Ordu’nun Kumru İlçesi, Samur Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak; beden duvarlarında moloz taş, köşelerde, kat silmelerinde ve kapı pencere sövelerinde kesme taş kullanılmıştır. Yapı, girişte yer alan restorasyon tabelasına göre 1895 yılında inşa edilmiştir ve 2015 yılında restore edilmiştir. Çatısı kırma çatıdır ve kiremit ile kaplanmıştır.

Caminin kuzeybatı köşesinde kare bir kaide üzerinde yükselen minaresi kesme taş ile yapılmıştır ve tek şerefelidir. Dört cephede de penceresi bulunmaktadır. Pencereler tek kanatlı olup ahşap malzemeli ve demir korkulukludur. Caminin güney cephesinde üst katta çok kollu yıldız biçiminde bir pencere yer almaktadır. Bu yıldız pencere daire biçiminde kesme taş ile çevrelenmiştir.

Kuzey cephede yer alan çift kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına girilmektedir. Kapı, kademeli ve yuvarlak kemerli söve ile çevrelenmiştir. Girişin hemen sağ tarafında yer alan L tipi bir merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili harim kısmına düşen 6 ahşap dikme ile taşınmaktadır. U formlu kadınlar mahfili korkulukları sadedir. Girişin hemen karşısında yer alan mihrap nişi kesme taş ile çevrelenmiş ve niş içi boyanmıştır.

Mihrap en dışta sade sütunçelerle sınırlanmıştır. İç kısımda beden duvarları sıvalıdır ve üzerinde herhangi bir işleme barındırmamaktadır. Mihrabın hemen bitişiğinde yer alan minber ahşap malzemelidir ve oldukça sadedir. Harimin doğu tarafında, duvara bitişik kesme taş ile oluşturulan vaaz mahfili ahşap malzeme ile çevrelenmiştir. Tavan içten düz görünmekte olup ahşap malzeme ile kaplanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir