Obezite Ve Fazla Kilonun Nedenleri

Aşırı kilo ve obezite terimleri, sağlığa zararlı olabilecek aşırı miktarda yağ kütlesini ifade eder. Fazla kilolu veya obeziteyi sınıflandırmanın mevcut standart yolu, bir kişinin kilogram cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kitle indeksinin (BMI) hesaplanmasıdır.

Haber Merkezi / Yetişkinler için aşırı kilo, vücut kitle indeksi (BMI) 25 ile 29.9 arasında; 30 ila 39.9 arasında bir BMI olarak obezite ve 40 veya daha fazla bir BMI olarak aşırı obezite. Çocuklar için, fazla kilolu veya obezite, BMI 85. persentil veya daha yüksek ve obezite, BMI 95. persentil veya üzerinde olarak sınıflandırılır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son tahminleri, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 39’unun obez, yaklaşık yüzde 13’ünün aşırı kilolu olduğunu ve 1980’e kıyasla obezitenin iki katına çıktığını göstermektedir.

Fazla kilo ve obezite eskiden yüksek gelirli ülkelerde bir sorun olarak görülüyordu, ancak şimdi düşük ve orta gelirli ülkelerde özellikle kentsel alanlarda vakalarda önemli artışlar görülüyor. Bu tür ülkelerdeki çocukların, ister doğum öncesi, ister bebeklik döneminde veya küçük çocuklar olsun, yeterince beslenmeleri daha az olasıdır.

Bu çocuklar daha düşük besin içeriğine sahip yiyeceklere maruz kalma eğilimindedir. Yiyecekler daha uygun fiyatlıdır, ancak aynı zamanda yağ, şeker ve tuz bakımından da yüksektir. Bu, daha hareketsiz yaşam tarzları ve artan ulaşımın bir sonucu olarak azalan fiziksel aktivite seviyeleri ile birlikte, çocukluk çağı obezitesinde ve yetersiz beslenme problemlerinde keskin artışlara yol açmıştır.

Fazla kilo ve obezite, vücut tarafından enerji olarak kullanıldığında tüketilen kaloriler ile harcanan kaloriler arasındaki enerji dengesizliğinden kaynaklanır. Alınan kalori “yakılan” kaloriye eşit olduğunda sabit bir vücut ağırlığı korunur.

Bu kalori alımı yakılan miktarı aştığında, kalan enerji yağ olarak depolanır ve sonunda kişi kilo almaya başlar ve aşırı kilolu veya obez olma riski artar. Çocuklarda enerji alımı ve harcamasının da dengelenmesi gerekir, ancak çocukların büyüdüğü gerçeği de hesaba katılmalıdır. Kaloriler büyümeyi desteklemek için yakıldığında, ancak kilo alımına neden olmadan enerji dengeli kabul edilir.

Genetik, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı faktörleri, ilaç kullanımı, eğitim düzeyi ve gelir dahil olmak üzere birçok faktör kilo alımı, fazla kilo, obeziteye katkıda bulunur.

Yetişkinler arasındaki nedenler;

Davranışlar; Sağlıklı davranışların ana unsurları sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitedir. Sağlıklı bir beslenme, meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız proteinleri ve sınırlı miktarda yüksek yağlı gıda alımını içerir.

Yetişkinler 150 dakika orta düzeyde egzersiz ve/veya 75 dakika yoğun egzersizin yanı sıra güç geliştirme egzersizleri yapmalıdır. Sağlıksız beslenmek ve yeterince egzersiz yapmamak, aşırı kilo, obezite ve kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi ilişkili komplikasyonlar riskini artırır.

Çevre ve toplum; İnsanlar yaşam tarzlarıyla ilgili kararları çevrelerindeki insanlara ve topluma göre alırlar. Örneğin, güvenli olmayan yollar, insanları yürümek yerine ulaşımı tercih etmeye yönlendirebilir. İnsanların iş veya okul ortamları, sağlık hizmetleri ve ev hayatı da bir kişinin günlük olarak nasıl davranması gerektiğini etkileyebilir.

Genetik; Araştırmalar, genetik faktörlerin, insanların yüksek kalori alımına veya çevredeki değişikliklere nasıl tepki verdiğini etkilediğini ileri sürmektedir. Açlığı artıran gen varyantları da tespit edilmiştir.

Hastalık; Cushing hastalığı ve polikistik over sendromu gibi bazı hastalıklar kişinin aşırı kilolu veya obez olmasına neden olabilir.

İlaçlar; Antidepresanlar ve steroidler gibi bazı ilaçlar kilo alımına neden olabilir.

Çocuklar arasındaki nedenler;

Çocuklarda aşırı kilo ve obezitenin nedenleri yetişkin obezitesine nedenlerine benzer. Yağ açısından zengin ve besin değeri düşük yüksek kalorili bir beslenme, uzun süre hareketsiz kalma. TV izleme veya bilgisayar oyunları oynamayı içeren yerleşik bir yaşam tarzına sahip olmak, çocuğun aşırı kilolu veya obez olma riskini artırabilir.

Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek ise çocukların çok fazla kilo almadan büyümelerine yardımcı olabilir. Yine, sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmeyen ortamlar veya topluluklar, çocukların sağlıklı yiyecekleri seçmesini ve yeterli egzersiz yapmasını zorlaştırabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir