Muğla: Ulu (Ahmed Gazi) Camii

Ulu (Ahmed Gazi) Camii; Muğla’nın Milas İlçesi, Hocabedretttin Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Milas’ın en büyük camilerinden biri olan Ahmed Gazi Camii, Milas Ulu Camii olarak da biliniyor. Menteşeoğulları zamanında 14. Yüzyılda yapılan camii harika bir bahçeye de sahip. Milas’ın önemli tarihi yerlerinden biridir. Tarihi mekanları gezmeyi seviyorsanız, Milas Ulu Camisini gezebilirsiniz.

Giriş kapısının üstünde 2,5 metre uzunlukta bir kitabesi vardır. Bu kitabeye göre 1378 yılında Emir Ahmed Gazi Bey tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Aynı ismi taşıyan mahallede bulunan cami 1879 ve 1912 senelerinde restorasyon görmüştür.

Ahmed Gazi Camii (Milas Ulu Cami) 23 x 20.50 metre alana inşa edilmiştir. Çatısı düz damlı olarak tasarlanmış, sade bir yapıdır. Damı şekli ve ölçüsü farklı iki sıra halinde paye taşımaktadır. Sol taraftaki sahnın bölümleri , beş çapraz tonoz ile örtülüdür. Sağ taraftaki sahn ise farklıdır. Bu tarafta kemerlerle takviye edilmiş, uzunlamasına bir beşik tonoz inşa edilmiştir.

Bu yüzden camiye girince iç tasarımın bir bütünlük sağlamadığını hemen fark edersiniz. Maksure kubbesi, orta sahnın kıble bölümündedir. Cami eski binalarda kullanılan taşlar ile yapılmıştır. İlkçağlara ait kitabe veya sunak parçalarının kullanıldığı da görülüyor. Bazı duvarları güçlendirmek için dışarıdan destek payandaları eklenmiştir.

Dışarıdan duvara dayalı olarak döşenmiş merdiven, cümle kapısının yanında uzanır. Caminin damına kadar çıkar. Eskiden ezan bu şekilde dama çıkılarak damdan okunuyordu. Milas’da ki farklı camilerde de bu şekilde ezan damdan okunuyordu. Yan kapının üstünde ise Hacı Mehmed ile Sert Ahmed kızı Fatma Hanım’ın , zeytinlik ve ev vakfettiklerine dair bir kitabe bulunur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir