Morgan Stanley’den “Dolar Kısa Sürede 26 Liraya Ulaşabilir” Tahmini

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, doların beklenenden daha kısa sürede 26 seviyesine ulaşabileceğini ve yıl sonuna kadar 28’e yaklaşabileceği tahmininde bulundu.

Dolar kuru tahminini güncelleyen banka, Erdoğan’ın düşük faiz politikasına bağlı kalmaya devam etmesi halinde Türk Lirası’nın Dolar karşısında yüzde 29 değer kaybetmesi riski olduğunu bildirdi.

Ekonomim’de yer alan habere göre, aralarında Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk’un da bulunduğu Morgan Stanley analistleri, dün hazırladıkları bir notta dolar/TL’nin beklenenden daha kısa sürede 26 seviyesine ulaşabileceğini ve yıl sonuna kadar 28’e yaklaşabileceğini yazdı.

Yatırımcı notunda, “Türkiye’nin yüksek dış finansman ihtiyaçları, makro risklerin devam etmesine neden olacak. Mevcut makro politika çerçevesi değişmedikçe, küresel şoklara (emtia fiyatları, Fed) ve bölgesel ortaklardan gelen döviz girişlerinin kullanılabilirliğine karşı artan bir hassasiyetle karşı karşıya kalınacak” denildi.

Haftanın ilk işlem gününde dolar/TL kuru 20.08’i, euro/TL kuru ise 21.54’ü gördü. Dolar, 10.43 itibarıyla 20.06 düzeyinde seyrediyor.

Seçimden önceki geçen haftada ABD Doları Türk Lirası karşısında en yüksek seviyesini görmüştü. Kur haftayı 19,96 TL’ den kapatmıştı. Serbest piyasada ise dolar geçen hafta 20,47 TL’yi geçmişti. TL, dolar karşısında son bir yılda yüzde 6,4 değer kaybetti.

TL, dolar karşısında son bir yılda yüzde 6,4 değer kaybetti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) net döviz rezervleri ise 2002’den bu yana ilk kez eksi bölgeye düşerek, 19 Mayıs’ta eksi 151,3 milyon dolar olmuştu.

Erdoğan’ın seçim sonrasında yaptığı konuşmasının önemli konu başlıklarından birisi de ekonomi oldu. Enflasyonu düşürme sözü veren Erdoğan, düşük faiz stratejisinden de bir kez daha övgüyle bahsetti.

Teneo danışmanlık firmasının eş başkanı Wolfango Piccoli, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “Erdoğan’ın açık bir ekonomik ortodoks yaklaşımı benimseme olasılığı düşük,” dedi.

Piccoli, Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde Erdoğan’ın mevcut heterodoks yaklaşımına zaman kazanmak amacıyla bazı ayarlamalar yapabileceğini ifade etti.

BlueBay Asset Management’dan Tim Ash de, mevcut ekonomik modelin “sürdürülemez” olduğunu savundu.

‘Daha hızlı ancak kontrollü yükselişler olabilir’

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya, ekonomim.com için yaptığı analizinde, “Seçim sonucunun yarattığı olumlu hava uzun sürmeyebilir” dedi.

Yalçınkaya, “20 TL sınırında hareket eden DolarTL’nin önümüzdeki günlerde yükselen eğilimde hareketine devam etmesini beklemekteyim. Kurda ani zıplamalar yerine daha hızlı ancak yine kontrollü yükselişlerin olabileceğini düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.

Avrupa ve ABD’de birçok piyasanın tatilde olması nedeniyle Pazartesi günkü işlemlerin sönük olması bekleniyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir