Metabolizma Hızı Hangi Yaşta Azalmaya Başlar?

Kilo kaybı söz konusu olduğunda, metabolizma hızı kalori yakmada çok önemli bir rol oynar. Metabolizma hızı ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla kalori yakarsınız ve kilo vermeniz daha hızlı olur. Sağlıklı beslenerek, egzersiz yaparak ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları uygulayarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz ancak yaşınız gibi kontrol edemediğiniz bazı faktörler var. 

Haber Merkezi / Metabolizma hızı yaşla birlikte azalır, bu nedenle yaşlı yetişkinlerin kilo vermesi zorlaşır. Kişinin kilo alma korkusu olmadan istediği her şeyi yiyebildiği gençlik yıllarında metabolizma hızının zirvede olduğuna inanılır. 30’lu ve 40’lı yaşlarda orta yaşa ulaştıklarında, metabolizma hızı azalmaya başlar ve kiloyu korumak zorlaşır. Bu teoriye aykırı olarak, yeni bir çalışma, metabolizmamızın çok daha sonra azalmaya başladığını öne sürüyor.

Duke Üniversitesi’nden bilim insanları, 6.600’den fazla kişinin yaktığı ortalama kaloriyi analiz etti. Araştırma dünya çapında yaklaşık 29 ülkede 1 haftadan 95 yaşına kadar olan kişiler üzerinde gerçekleştirildi. Bu çalışmanın amacı, insan vücudunun yaşam süresi boyunca nasıl değiştiğini anlamaktı.

Araştırma, bebeklerin ve küçük çocukların bir günde en yüksek miktarda kalori yaktığını açıkça gösterdi. En yüksek metabolik hıza sahipler. Araştırmacılar, bebeklerin enerji tüketiminin birinci doğum gününden sonra arttığını ve vücut ölçülerine göre yetişkinlerden yüzde 50 daha hızlı kalori yakmaya başladıklarını keşfettiler.

Ergenlik döneminde, genel metabolizma, ergenlik öncesine göre yüzde 3 yavaşlar. Tekrar hızlandığında 20 yaşına kadar aynı kalır. Bu aşamada günlük kalori alımında ciddi bir değişiklik olmadığı için araştırmacılar sonuca şaşırdılar. Ergenlik ve menopoz nedeniyle metabolizma hızında bir artış bekliyorlardı, ancak durum böyle değildi.

Araştırmanın bulguları, orta yaştaki insanların kesinlikle kilo aldıklarını ve kilo vermelerinin daha zor olduğunu, ancak bunun arkasındaki gerçek nedenin yavaş metabolizma olmadığını gösteriyor. 20’li yıllardan 50’li yıllara kadar enerji harcamasının en istikrarlı olduğu ortaya çıktı. Hamilelik sırasında bile günlük yakılan kalori miktarında önemli bir değişiklik olmaz.

60’a ulaştıktan sonra metabolizmanız aslında yavaşlamaya başlar. 90’a gelene kadar yılda yüzde 1 oranında azalır. Bir kişi 90 yaşına geldiğinde yaklaşık yüzde 25 daha az kalori yakar. orta yaşlarında yaptıklarından daha fazla. Araştırmacılar bunun kas kütlesi kaybından kaynaklanabileceğine inanıyor. Metabolizmanızın kilo verme süreci üzerinde bir etkisi yok. Kilo almanızda yaşam tarzınız ve altta yatan hastalığınız rol oynayabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir