Lagoftalmi nedir? Nedenleri, Tanısı, Tedavisi

Lagoftalmi, gözlerin tamamen kapanmasını engelleyen bir rahatsızlık durumdur. Sorun sadece uyuduğunuzda ortaya çıkıyorsa, buna gece lagoftalmi denir. Bu durum genellikle zararsızdır, ancak gözlerinizi hasara karşı savunmasız bırakır.

Lagoftalmi aynı zamanda daha ciddi rahatsızlığın belirtisi olabilir, bu nedenle gözlerinizi kırpmakta veya kapamakta sorun yaşıyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Belirtileri;

Lagoftalminin ana belirtisi gözleri kapatamamaktır. Gece lagoftalminiz varsa, bunu bilmiyor olabilirsiniz. Lagoftalmi olduğunu düşünüyorsanız bir veya iki gözde bu ek belirtileri arayın:

  • Artan gözyaşları
  • Göze yabancı bir cisim sürtünme hissi
  • Özellikle sabahları ağrı veya tahriş

Nedenleri;

Lagoftalmiye farklı şeyler neden olabilir, ancak çoğunlukla iki kategoriye ayrılırlar.

Birincisi, göz kapağınızdaki kasları kontrol eden yedinci kraniyal sinire verilen hasardır. Bu aynı zamanda yüz siniri olarak da bilinir. Birçok şey yüz sinirine zarar verebilir:

  • Künt travma veya derin bir kesikten kaynaklı yaralanma
  • İnme
  • Bell felci
  • Tümörler, özellikle akustik nöromlar
  • Möbius sendromu
  • Guillain-Barre sendromu gibi otoimmün koşullar

İkincisi ise;

  • Yanıklardan, yaralanmalardan veya Stevens-Johnson sendromu gibi belirli tıbbi durumlardan kaynaklanan
  • Yara izi
  • Göz kapağı ameliyatı
  • Sarkık göz kapağı sendromu

Çıkıntılı ve çökmüş gözler de lagoftalmiye yol açabilir…

Tanısı;

Doktorunuz  tıbbi geçmişinizi ve fizik muayeneyi kullanarak lagoftalminin altında yatan nedeni bulmaya çalışacaktır. Doktorunuza bilmedikleri herhangi bir yeni yaralanma veya enfeksiyon hakkında bilgi verdiğinizden emin olun.

Doktorunuz da muhtemelen bazı testler yapacaktır. Gözlerinizi kapatmaya çalışırken aşağı bakmanız istenebilir. Doktorunuz bir cetvelle göz kapaklarınız arasındaki boşluğu ölçecektir. Ayrıca ne sıklıkta göz kırptığınızı ve yaptığınızda gözünüzün ne kadar kapandığını da kaydedebilir. Gözlerinizi kapatmak için kullandığınız kuvvet miktarı, doktorunuzun yüz sinirinin dahil olup olmadığını anlamasına da yardımcı olabilir.

Muhtemelen , gözlerinize daha iyi bakmak için mikroskop ve parlak ışık kullanmayı içeren bir yarık lamba muayenesi yapacaklar . Doktorunuz ayrıca, gözünüzde herhangi bir hasar belirtisi olup olmadığını görmek için bir floresan göz lekesi testi yapabilir .

Tedavisi;

Cerrahi tedavi; Üst veya alt göz kapağının pozisyonunu değiştirmek, lagoftalmi semptomlarını tedavi edebilir veya iyileştirebilir. Diğer bir prosedür, üst göz kapağına altın ağırlıkların yerleştirilmesidir, bu da gözlerin yerçekimi ile kapanmasına izin verir.

Lagoftalmi geçici bir durumdan kaynaklanıyorsa, doktorunuz tarsorafi önerebilir. Bu, göz kapaklarınızı tamamen veya kısmen geçici olarak dikmeyi içerir. Gözün kapalı tutulması, altta yatan durumdan kurtulurken gözünüze herhangi bir ek zarar gelmesini önlemeye yardımcı olur.

Altta yatan durumun iyileşmesi biraz zaman alacaksa, doktorunuz kalıcı bir tarsorafi yapabilir. Hala görebilmeniz için büyük olasılıkla küçük bir açıklık bırakacaklar. İyileştikten sonra, doktorunuz açıklığı büyütecektir.

Felçli bir yüz siniriyle ilişkili şiddetli lagoftalmi için, doktorunuz göz kapağı için daha fazla destek sağlayan bir prosedür önerebilir. Bunlar arasında sinir ve kas transferleri, implantlar ve yüz reanimasyon prosedürleri bulunur.

Cerrahi olmayan tedavi; Cerrahi olmayan tedavi seçenekleri, durumun kendisinden ziyade lagoftalmi semptomlarını tedavi etmeye odaklanma eğilimindedir. Gün boyunca yapay gözyaşı (Visine Pure Tears, Refresh) uygulamak gözlerinizin kurumasını ve kaşınmasını önlemeye yardımcı olabilir. Çizilmeleri önlemek için gün boyunca korneanıza koruyucu bir merhem de sürebilirsiniz.

Gece lagoftalminiz varsa, gözlerinizi korumaya ve nemlendirmeye yardımcı olabilir. Daha fazla nem için uyurken yakınınızda bir nemlendirici bulundurabilirsiniz . Doktorunuz, göz kapaklarınızı kapalı tutmak için dış taraflarına küçük ağırlıklar koymanızı önerebilir. Cerrahi bant aynı etkiyi sağlayabilir.

Komplikasyonları;

Tedavi edilmeyen lagoftalmi, göz kapaklarınız tarafından korunmadıkları için gözlerinizi çiziklere ve diğer yaralanmalara karşı savunmasız bırakır.

Gözlerinizin sürekli olarak maruz kalması, lagoftalmi ile aynı semptomlara sahip olan keratopatiye de yol açabilir. Keratopatiye maruz kalma, sonunda gözünüzün açık ön kısmı olan korneanızın şişmesine veya incelmesine neden olabilir. Ayrıca kornea ülserine de neden olabilir.

Lagoftalmi tedavi etmek için yapılan ameliyatın da komplikasyonları olabilir. Tarsorrhaphy kalıcı yara izi bırakabilirken, altın ağırlıklı implantlar orijinal yerlerinden uzaklaşmaya başlayabilir. Ek sorunları önlemek için doktorunuzun ameliyat sonrası talimatlarını izlediğinizden emin olun.

Lagoftalmi ile yaşamak;

Lagoftalmi tehlikeli bir durum değildir, ancak sonunda göz problemlerine yol açabilir. Altta yatan nedeni bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Sebebe bağlı olarak lagoftalmi, gözlerinizi nemli tutmaya ve korumaya yardımcı olmak için ameliyat veya ürünlerle tedavi edebilirsiniz.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir