Kuzey Kore’den ABD’ye Sert Uyarı: Uydumuza Müdahale Savaş İlanı Olur

Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin yörüngedeki keşif uydusunu etkisiz hale getirme girişimlerini bir savaş ilanı olarak değerlendireceklerini söyledi.

Haber Merkezi / Washington’un uzayda yapacağı herhangi bir müdahaleyi, egemenlik haklarına müdahale olarak değerlendireceklerini vurgulayan sözcü, “meşru haklarımızı uluslararası ve yerel normlara uygun olarak kullanacağız” dedi.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, Malligyong-1 uydusunun Sohae uydu fırlatma tesisinden Chollima-1 roketiyle yerel saatle 10:42’de fırlatıldığını ve saat 10:54’te yörüngeye girdiğini aktarmıştı.

Güney Kore ve diğer bölgeleri daha iyi izlemek için birkaç casus uydusu daha fırlatacağını duyuran KCNA,, devlet başkanı Kim Jong Un’un fırlatmayı denetlediğini ve bilim insanları ile katılan diğer kişileri tebrik ettiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi İdaresi ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, casus uydusunun ülkenin savunmasını güçlendirmeye yönelik meşru bir hakkı olduğunu belirtmişti.

ABD keşif uydusunun fırlatılmasının ardından yeni yaptırımlarla Kuzey Kore’yi hedef almıştı. Güney Kore, ülkenin uydu ve balistik füze geliştirme faaliyetlerine karıştıkları gerekçesiyle 11 Kuzey Koreliyi kara listeye aldı ve mali işlemler yapmasını yasaklamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir