Kur Korumalı Mevduat’ta Yeni Düzenleme!

Merkez Bankası’ndan (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin dikkat çeken düzenleme geldi. 1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları ise vade sonunda yenilenmeyecek.

Dövizden dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme işlemleri ise devam edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) yeni hesap açılışlarını sona erdirdi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre; Merkez Bankası’ndan (TCMB), bankalara gönderilen yazıya göre, 1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılamayacak. Vade sonlarında mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının yenilemesi yapılamayacak.

Döviz dönüşümlü KKM’de ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

Bankalara giden yazıya göre, 1 Ocak 2024’ten önce açılan ve vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesapların vade sonu ve diğer işlemleri “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından Desteklenmesine İlişkin Uygulama Talimatı” hükümleri kapsamında yürütülecek.

“Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile söz konusu hesapların açılma süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmıştı.

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 22 Aralık haftası verilerine göre; Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 30,4 milyar TL geriledi.

Böylelikle son bir ayın en hızlı çıkışın yaşandığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları2,65 trilyon TL’ye düştü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir