Kohler Hastalığı Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Kohler hastalığı, büyüme döneminde kritik bir zamanda strese bağlı bası sonucu oluşabilen, çocuklarda ayağın nadir görülen bir kemik bozukluğudur. Ayakta ağrı ve şişlik nedeniyle oluşan topallama ile karakterizedir.

Haber Merkezi / Çoğunlukla 3-7 yaş arası çocuklarda görülür ve erkekleri kızlara göre beş kat daha fazla etkiler. Genellikle yalnızca bir ayak etkilenir, bu nedenle çocuklar genellikle ayağın yan kısmında yürürler.

Çocuklar bu bozukluktan kurtuluyor gibi görünüyor ve etkilenen kemikler genellikle üç ay içinde boyutlarını, yoğunluklarını ve yapılarını yeniden kazanıyor. Nadiren semptomlar iki yıla kadar sürebilir.

Kohler hastalığı, ağrılı ayak şişliği ile karakterize nadir bir kemik hastalığıdır. Ayak özellikle kemerin uzunluğu boyunca hassastır. Etkilenen bölgenin kızarıklığını içerebilir. Ayağa ağırlık vermek veya yürümek zordur, bu da daha fazla rahatsızlığa ve topallamaya neden olur.

Anlaşılmayan nedenlerden dolayı ayaktaki kemiklerden birine (naviküler kemik) kan akışı kesintiye uğrar ve bu kemikte ilerleyici dejenerasyona neden olur. Ancak nispeten kısa bir sürede kemik kendini iyileştirir. Genellikle semptomlar hafif olur ve hastalar ağrı ve şişlik bir süre devam edene kadar tedaviye başvurmayabilir.

Kohler hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı ortopedi uzmanları, Kohler hastalığının ayaktaki naviküler kemik çevresindeki bölgede meydana gelen bir yaralanmayla ilişkili olabileceğini ve kemik oluşumunun gecikmesi (kemikleşme) sonucu olabileceğini düşünüyor.

Kemik kemikleşmesi genellikle kızlarda 18-24 aylıkken, erkeklerde ise 24-30 aylıkken başlar. Yapısal zayıflık, kıkırdak/kemiğe oranındaki artıştan kaynaklanabilir. Naviküler kemik, ayağın hareket etmesini sağlayan mekanizmanın (eklemlenme) bir parçası olduğundan, ağırlık taşıyan basınçlara ve bükülme ve dönmeden kaynaklanan gerilimlere maruz kalır.

Normal koşullar altında, naviküler kemiğe, daha küçük arterlerin kemik büyüme bölgelerine kan sağladığı bir kan damarı hizmet eder. 4-6 yaş civarında, diğer kan damarları onlara ulaştıkça, kemik gelişiminin bu bölgelerine kan akışı artar. Kemikleşme gecikirse ve çocuk kilo alırsa bunun etkisi kan damarlarını sıkıştırarak doku tahribatına (iskemi) neden olur.

Kohler hastalığının gelişiminde genetik faktörlerin rol oynayabileceği ileri sürülmüştür ancak bu hastalıkla ilişkili spesifik bir gen bulunamamıştır.

Çocukta semptom belirtilerinin varlığına dayanarak Kohler hastalığı tanısından şüphelenilir. Kohler hastalığının klinik tanısı, tanıyı koymak için etkilenmeyen tarafla karşılaştırılabilecek naviküler kemikte düzleşme, skleroz ve parçalanma gösteren röntgen ışınlarıyla güçlendirilir. Ancak naviküler kemikteki bu anormallikler hastaların yaklaşık %25’inde iki taraflıdır ve Kohler hastalığı olmayan çocuklarda da görülebilir.

Kohler hastalığı genellikle tedavi olsun ya da olmasın zamanla düzelir. Semptomlar birkaç gün sürebilir veya iki yıla kadar devam edebilir, ancak semptomlar genellikle altı ay içinde düzelir. Tedavi ağrı kesicileri veya ağırlık taşıyan kısa bacak alçılarını içerebilir. Özel destekleyici ayakkabılar da düşünülebilir.

Mümkün olduğunca ayaktan uzak durmak iyileşmeye yardımcı olur. Kohler hastalığı olan kişiler için uzun vadeli görünüm (prognoz) genellikle mükemmeldir. Bu durumdan etkilenen kişiler genellikle etkilenen ayağın tüm fonksiyonlarını geri kazanır ve kalıcı sonuçları olmaz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir