Kadir İnanır Kimdir? Hayatı, Filmografisi

15 Nisan 1949 yılında Ordu’nun Fatsa İlçesi’nde dünyaya gelen Kadir İnanır, ilkokul ve ortaokul eğitimi sırasında sahne yeteneğini çeşitli okul gösterilerinde sergiledi.

Kadir İnanır, yatılı olarak okuduğu İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon Bölümü’nü bitirdi. 1967 yılında Ses Dergisi’nin düzenlediği “Sinema Artisti Yarışması”nda finale kalan Kadir İnanır, 1968 düzenlenen Saklambaç gazetesinin “Fotoroman Artisti Yarışması”nda da birinci oldu.

Bir süre fotoromanlarda oynadıktan sonra Yedi Adım Sonra (1968) adlı filmdeki küçük bir rolle sinemaya başlayan Kadir İnanır, ilk kez başrolde oynadığı 1970 tarihli, Atıf Yılmaz’ın yönettiği Kara Gözlüm filminde Türkân Şoray’la başrolleri paylaştı.

5. Altın Koza Film Festivali’nde başrolünü Filiz Akın’la paylaştığı Utanç (1973) adlı filmle En İyi Erkek Oyuncu seçilen Kadir İnanır, başrollerini Fatma Girik, Serpil Çakmaklı, Nur Sürer, Erdal Özyağcılar ile paylaştığı 1985 tarihli Yılanların Öcü adlı Şerif Gören filmiyle ise 1986 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Kadir İnanır, 1990’da Medcezir Manzaraları adlı film ile 3. Ankara Film Festivali’nde de En İyi Erkek Oyuncu dalında ödülün sahibi oldu.

Kadir İnanır, toplam 182 sinema filminde ve 12 televizyon dizisinde rol aldı. Kadir İnanır’ın rol aldığı yapımlardan bazıları: Dertli Gönlüm, Yaralı Kalp, Ankara Ekspresi, Dağların Kartalı, Dört Kabadayı, Kara Gözlüm, Meçhul Kadın, Kerem İle Aslı, Unutulan Kadın, Üç Arkadaş, Dönüş, Kanlı Para, Kopuk, Tophaneli Murat, Anadolu Ekspresi, Arap Abdo, Bitirim Kardeşler, Bitirim Sosyetede,

Ezo Gelin, Gazi Kadın / Nene Hatun, Yaban, Almanyalı Yarim Murat, Askerin Dönüşü, Bir Yabancı, Ceza, Enayi, Sahipsizler, Uyanık Kardeşler, Yazık Oldu Yarınlara, Baldız, Köprü, Pisi Pisi, Taksi Şoförü, İki Kızgın Adam, Ana Ocağı, Dila Hanım, Fırtına, Kan, Selvi Boylum Al Yazmalım, Silah Arkadaşları, Tövbekar, Cevriyem, Derviş Bey, Evlidir Ne Yapsa Yeridir, Hedef, Doktor, Fırat, Gazeteci, İstanbul 79, İsyan, Ah Güzel İstanbul, Kırık Bir Aşk Hikayesi, Yabancı, İmparator, Amansız Yol,

Ateşdağlı, Seyyid, Yaz Bitti, Yılanların Öcü, Ölüm Yolu, Dikenli Yol, Güneşe Köprü, Suçumuz İnsan Olmak, Umut Sokağı, Yedi Uyuyanlar, Acılar Paylaşılmaz, Filim Bitti, Karılar Koğuşu, Kavgamız, Medcezir Manzaraları, Darbe, Eskici ve Oğulları, Sayın Başkan, Tatar Ramazan, Ah Gardaşım, Tatar Ramazan Sürgünde, Aşk Ölümden Soğuktur, Komser Şekspir, Gönderilmemiş Mektuplar, Sinema Bir Mucizedir, Son Cellat.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir