İYİ Parti İle MHP Arasında 3. Yol Polemiği: Akşener’le Görüştüm

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti’ye 31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimler için çağrı yaparak “Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına” ifadelerini kullanmış ve sonrasında karşılıklı açıklamalar gelmişti.

Karşılıklı açıklamalar, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın’ın, “Komşuluk yetmez, yeni bir yol arkadaşlığına ihtiyacımız var” açıklamasıyla yeni bir boyut kazanmıştı.

Bahçeli’nin çıkışına “Üçüncü yol” çağrısı yapan Akalın, son olarak, çağrıdan önce İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile konuştuğunu söyledi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Akalın, Halk TV’de Şule Aydın ile Kayda Geçsin’in konuğu oldu. Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel’in sorularını yanıtlayan Akalın, “Parti içerisinden “Üçüncü Yol” çağrısına yanıt veren oldu mu?” sorusuna, “Tabanın bu çağrıya çok olumlu bir bakışı olduğunu biliyorum” yanıtını verdi.

“Akşener’in bu çağrıdan haberi var mıydı?” sorusuna da yanıt veren Akalın, “30 yıldır siyaset yapıyorum ben. Konuştuk” dedi.

MHP ile birlikte yerel seçimde ittifak yapılır mı sorusuna yanıt veren Akalın, “Bizim Türkiye’ye üçüncü bir yol açmamız gerekiyor. Türk milliyetçilerinin 21. yüzyılda onu kuran fikrin sahiplerinin onu yeniden yönetmesi idealine de canı gönülden inanıyorum” dedi.

AKP ve MHP’nin ittifakına ilişkin 15 Temmuz Darbe Girişimini anımsatarak konuşan Akalın, “Darbe teşebbüsü çok büyük bir hadiseydi. Bunu bazıları ucuzlaştırmaya çalıştılar. Tahmin ediyorum, böyle bir tavır göstermelerinin sebebi -onlar da Türk milliyetçisi insanlar- orada bir başka ağır durum söz konusu olduğu için böyle bir yorum yaptılar diyorum. Ben böyle yapmam o ayrı mesele. O günün koşullarında böyle bir yorum yapmış olabilirler ama bugün o koşullar değişti” dedi.

Akşener’in beklenen “26 Ağustos” açıklamasına ilişkin de konuşan Akalın, “Temel koordinatlarını verecektir sayın genel başkanımız. Somutlaştırılması Ekim ayını bulacaktır” dedi.

Ne olmuştu?

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, Twitter hesabından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “komşuluk” çağrısına cevap vererek, “Komşuluk yetmez, yeni bir yol arkadaşlığına ihtiyacımız var” demişti.

Akalın sözlerine şöyle devam etmişti: “Diğer yandan tüm ömrünü bir davaya vakfetmiş ve hayatta tek arzusu Türk milliyetçiliğinin iktidarını görmek olan milliyetçi/ülkücü harekete de bir iktidar borcumuz var. Türk milliyetçilerinin iktidarı ise ancak yeni bir ‘Türk Çağı’nı başlatacağımız, üçüncü yolu açmaktan geçmektedir. İnanıyorum ki bu çağrı milletimizin ekseriyetinde de büyük karşılık bulacaktır.”

Akalın’ın sözlerine MHP cephesinden gelen yanıtta ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, açıklamasında, “Son seçimlerde seçmen kitlesinin genel temayülü analiz edildiğinde ortaya çıkmıştır ki Türk milliyetçiliği ülküsü; açıktan bölücülük yapanlar hariç olmak üzere, bütün siyasi partilerin yönelimini, bütün kesimlerin rengini ve eğilimini tayin etmektedir.

Yalnız Türkiye’de değil, dünyada da giderek yükselen bir değer konumundaki milliyetçilik; Türkiye’nin iç dinamikleri kadar, uluslararası ilişkiler bağlamındaki bölgesel ve küresel hamlelerine de istikamet vermektedir” ifadesini kullanmıştı.

“Türkiye’de öteden beri politik gündemin belirleyici ve sürükleyici unsuru olarak öne çıkan milliyetçilik, şu sıralarda, içine düştükleri siyaset çıkmazında bocalayan kimi çevrelerce 3. yol olarak gösterilmeye çalışılmaktadır” sözleriye İYİ Parti’ye göndermede bulunmuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir