İsrail’in “Refah Planına” Filistin Yönetimi’nden Tepki

İsrail’in Gazze Şeridi’nin Refah bölgesine kara saldırısı planına dair açıklama yapan Filistin Yönetimi, “Refah’a karşı yapılacak bir askeri operasyon, halkımızın tamamına karşı yeni bir katliamın gerçekleşmesi ve halkımızın tamamen yerinden edilmesi anlamına geliyor” dendi.

Haber Merkezi / ABD ve uluslararası topluma hitaben “Gazze’de Filistin halkının acılarını ikiye katlayan böylesine bir saldırının önlenmesi için hızla müdahale ederek sorumluluklarını üstlenmesi” çağrısı yapan Ramallah yönetimi, Filistinlilerin yerinden edilmesini reddettiğini ve bunun “kırmızı çizgi” olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Gazze’nin güneyindeki Refah’a saldırı planını onaylamasına ilişkin, “Refah’a yönelik kara operasyonunun Gazze halkı ve insani yardım operasyonları için feci sonuçları olur” uyarısında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Refah’a yönelik kara operasyonunun engellenmesini umduklarını dile getirdi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun savaştan zarar gören Gazze nüfusunun çoğunun sığındığı Refah’a yönelik operasyon planını onayladı.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, ayrıntı veya zaman çizelgesi verilmeden “Refah’taki eylem planlarının onaylandığı” belirtildi. Açıklamada, ordunun “operasyonel taraf ve halkın tahliyesi için hazır olduğu” belirtildi.

Refah, İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş sırasında kara saldırısına maruz kalmayan son büyük nüfus merkezi oldu. Savaş sırasında İsrail’i destekleyen ABD Başkanı Joe Biden, inandırıcı sivil koruma planları olmadan İsrail’in Refah’ı işgalinin “kırmızı çizgi” olacağını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Viyana’ya yaptığı ziyarette Washington’un Refah operasyonuna ilişkin herhangi bir plan görmediğini söyledi ancak sivillerin “zarar görmemesini” sağlamak için “açık ve uygulanabilir bir plan” istediğini yineledi.

ABD dışında Fransa ve İngiltere gibi birçok ülkede İsrail’i Refah’a saldırmaması konusunda uyarmıştı.

İsrail, Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için yeni görüşmeler yapmak üzere Katar’a bir heyet göndereceğini açıklayarak, Hamas’ın uzun zamandır beklenen karşı teklifini reddetmesine rağmen ateşkes umutlarını canlı tuttu.

Müzakereciler, Müslümanlar’ın kutsal ayı Ramazan’a yetişecek bir ateşkes anlaşmasına varamadılar. Ancak ABD ve Arap arabulucular, İsrail’in Refah’a saldırısını engellemek ve kitlesel açlığı önlemek için insani yardımın girmesine izin verecek bir anlaşmaya varmaya hala kararlılar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir