İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırılarında Can Kaybı 6 Bin 546’ya Yükseldi

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının “Aksa Tufanı” operasyonu sonrası başlayan Filistin -İsrail savaşının 19. gününde, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in yaptığı bombardımanın neden olduğu can kayıplarının 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldiğini açıkladı.

Saldırılarda can verenlerin 2 bin 704’nün çocuk olduğu belirtilirken 17 bin 439 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Gazze de dün de 704 sivilin öldürüldüğü duyurulmuştu.

Sağlık Bakanlığı ayrıca, Batı Şeria’da 100’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi.

Açıklamaya göre Filistinlilerin çoğu İsrail askerleri tarafından düzenlenen baskınlarda hayatını kaybederken, Filistinliler ve İsrailli yerleşimciler arasındaki şiddet olaylarında da artış yaşandı ve her iki taraftan da sivillerin yanı sıra askerler de öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı dün, Gazze’deki sağlık sisteminin “tamamen çöktüğünü” açıklamıştı. Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin kapılarının açık tutulması, onlara akın eden yaralılara hizmet verdikleri anlamına gelmiyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Birçok hastane ve 29’dan fazla tıp merkezinin hizmet dışı olduğu belirtilen açıklamada “prematüre bebek bölümündeki elektrik kesintilerinin bebeklerin anında ölümüne yol açacağı” yönünde uyarı yapılmıştı.

Açıklamada uluslararası toplumun acilen hastanelere yakıt göndermesi istendi ve İsrail’in saldırılarında yaralananları kurtarmak için özel sağlık ekiplerin bölgeye sevk edilmesi için çağrı yapılmıştı.

İsrail’den Suriye’ye hava saldırısı

Suriye devlet medyasında yer alan haberlere göre İsrail’in Suriye’nin güneyindeki mevzileri hedef alan saldırılarında ise en az sekiz Suriye askeri öldü, yedi asker de yaralandı.

SANA ajansının askeri bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail, işgal altındaki Suriye Golan’ı yönünden Dera kırsalındaki bazı askeri bölgeleri hedef alan bir hava saldırısı başlattı. Kaynak saldırının maddi hasara da yol açtığını belirtti.

Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaşta şiddet olaylarını belgeleyen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırıyı doğruladı, ancak ölü sayısını dördü subay olmak üzere 11 asker olarak verdi.

Gözlemevi saldırının Karfa kasabası yakınlarındaki radar taburunu ve Dera’nın kuzey kırsalında bulunan İzraa bölgesindeki 12. Tugayı hedef aldığını belirtti.

Gazze’de 3’te 1’i kapanan hastanelerin yakıtı bu akşam bitebilir  

Birleşmiş Milletler Gazze’de bulunan hastanelerin üçte birinin bombardımanda hasar alarak kapandığını açıklarken, açık olanların da bu akşamdan itibaren yakıtsız kalabileceğini duyurdu.

İsrail’in 7 Ekim sonrası tam ablukaya alarak elektrikleri kestiği Gazze’de hastanelere jeneratörler ile elektrik sağlanıyor. Ancak BM, Gazze’de bulunan yakıtın da bu akşam itibari ile biteceği ve hastanelerin çalışamaz duruma gelebileceğini duyurdu.

Savaş başlangıcından beri ağır şekilde bombalanan bölgede bulunan hastanelerin 3’te 1’nin ise halihazırda aldıkları zarar nedeniyle kapandığı belirtildi.

İsrail ise Hamas’ın depoları bulunduğunu öne sürerek BM’nin yakıt gönderilmesi talebine olumsuz cevap veriyor. Bölgedeki hastanelerin şimdiden sadece kritik vakalara bakabildiği kaydedildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir