İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırılarında Can Kaybı 5 Bini Geçti

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonuyla başlattığı İsrail- Filistin savaşının 17. gününde, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırıları nedeniyle abluka altındaki Gazze’de artan can kaybı ve yaralılara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Haber Merkezi / Bakanlığın Telegram hesabından paylaşılan açıklamaya göre, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı, 2 bin 55’i çocuk, 1119’u kadın, 217’si yaşlı olmak üzere 5 bin 87’ye, yaralananların sayısının da 15 bin 273’e ulaştı.

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını artırıyor ve yakında bir kara saldırısı başlayabileceği belirtiliyor. Gazze’nin 2.3 milyon nüfusunun yarısı evlerini terk etmiş durumda.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sosyal medya paylaşımında son 24 saat içinde “IDF’nin Gazze Şeridi boyunca 320’den fazla hedefi vurduğunu” duyurdu. Açıklamada “terörist altyapıların ve askeri hedeflerin” vurulmaya devam edildiği kaydedildi.

İsrail’in Lübnan sınırında da şiddet arttı. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, son 24 saatte Lübnan’da “sekiz terör hücresinin” vurulduğunu söyledi. Bunlardan yedisinin, tanksavar füze ve roket ateşlemeden önce gerçekleştiğini belirtti.

İsrail askeri sözcüsü Hagari, ay başından bu yana 20 Hizbullah hücresinin vurulduğunu da ekledi. Daniel Hagari, İsrail askerlerinin Hamas’ın alıkoyduğu rehineleri bulmak için Gazze’ye sınırlı olarak “kara baskınları” düzenlendiğini belirtti.

“Gece boyunca tank ve kara birlikleriyle baskınlar oldu. Bu baskınlar savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanan terörist ekiplerini öldürmek için yapılan baskınlar” diyen Hagari “Bu baskınlar aynı zamanda kayıplar ve rehinelerle ilgili istihbarat açısından elde edebileceğimiz her şeyin yerini tespit ediyor ve araştırıyor” ifadelerini kullandı.

29 Birleşmiş Milletler görevlisi öldü

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 29 personelinin öldüğünü duyurdu.

UNRWA, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile İsrail saldırılarında öldürülen personeline dair bilgi paylaştı. Açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 29 çalışanının hayatını kaybettiği belirtildi.

Ölenlerden yaklaşık yarısının UNRWA’ya bağlı öğretmen olduğu ifade edilirken yaşamını yitirenler için yas tutulduğu belirtti.

Isaac Herzog’dan kimyasal saldırı iddiası

Bu arada İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas’ın İsrail’e kimyasal silah saldırısı düzenlemeyi planladığını ileri sürdü. Pazar akşamı Sky News’e verdiği mülakatta Herzog, bir Hamas üyesinin üzerinde bulunan USB belleğin kimyasal silah üretimi ve kullanımına ilişkin ayrıntılı bilgiler içerdiğini söyledi.

İsrail’in Hamas’a baskı uygulayacağını belirten Herzog, “Kesin bir kötülüğe tanık oluyoruz. Bunu ortadan kaldırmak zorundayız” dedi. Herzog konuşmasında Londra ve diğer Avrupa şehirlerindeki Filistin yanlısı gösterileri de eleştirdi. Bu gösterilerle kötülüğün desteklendiğini söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir