İsrail’den Refah Kentine Hava Saldırısı: En Az 100 Ölü

Filistin – İsrail savaşının 128. günü geride kalırken, İsrail, Mısır sınırındaki Refah kentine hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda en az 100 kişi hayatını kaybetti.

Haber Merkezi / İsrail ordusu da Gazze’nin güneyine bir saldırı yapıldığını açıkladı ancak detay vermedi.

Birleşmiş Milletler, normalde nüfusu 300 binden az olan Refah’ın şu anda başka yerlerdeki çatışmalardan kaçan 1,4 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını ve “aşırı kalabalık” olduğunu söylüyor.

Öte yandan Gazze Şeridi”nde, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 28 bini aşarken, yaralıların sayısı ise 68 bine yaklaştı.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Başkan Joe Biden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in Refah’a sığınan 1 milyon insanın güvenliğini sağlamadan askeri operasyona başlanmaması gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray Biden’la Netanyahu’nun haftanın son günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Görüşmede Biden’ın Netanyahu’ya İsrail’in Refah’a sığınan 1 milyon insanın güvenliğini sağlamadan askeri operasyona başlamaması gerektiğini belirttiği kaydedildi.

Görüşme iki isim arasında Biden’ın İsrail’in Gazze’ye yönelik verdiği karşılığın aşırı olduğunu söylemesinden kısa süre sonra gerçekleşti. Beyaz Saray açıklamasında görüşmede Hamas tarafından rehin alınanların serbest bırakılması yönünde devam eden çabaların da ele alındığı kaydedildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail ordusu ise tahliye operasyon planının sürdüğünü, siviller için bir tahliye planı hazırlandığını açıkladı:

“Gazze’nin kuzeyinde pek çok bölgeyi temizledik, yetkililer detaylı bir plan üzerinde çalışıyor. Hiçbir şekilde Refah’a girmemizi istemeyenler ise bize ‘Savaşı kaybedin, Hamas’ın orada bulunmasına izin verin’ diyor.”

Yardım kuruluşları, ABD ve Avrupa Birliği de Refah’a düzenlenecek bir saldırının felakete yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

Mısır’dan İsrail’e uyarı

Mısırlı iki üst düzey yetkili ve bir Batılı diplomata dayandırılan habere göre Kahire, sınır kasabasında yaşanabilecek çatışmaların bölgedeki ana insani yardım kapısının kapanmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Mısır’ın yaklaşık yarım asırdır bölgesel istikrarın temel taşı olan Camp David Anlaşmalarını askıya alma uyarısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas’a karşı verilen savaşın “kazanılması” için Refah’a asker göndermenin gerekli olduğunu söylemesinin ardından geldi.

İsrail ve Mısır, 1970’lerin sonunda dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın arabuluculuğunda imzalanan ve bir dönüm noktası olan Camp David Anlaşması’nı imzalamadan önce beş kez savaştı. Anlaşma, sınırın her iki tarafındaki kuvvetlerin konuşlandırılmasını düzenleyen çeşitli hükümler içeriyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir