İsrail’den Gazze’ye Sınırlı Kara Operasyonu

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail askerlerinin Hamas’ın alıkoyduğu rehineleri bulmak için Gazze’ye sınırlı olarak kara operasyonları düzenlendiğini belirtti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, Hamas’ın İsrail’e kimyasal silah saldırısı düzenlemeyi planladığını ileri sürdü.

Haber Merkezi / İsrail, Hamas’ı “yok etmeyi” amaçlayan kara harekâtı için Gazze’nin etrafına tanklar ve askerler yığdı.

Hafta sonu Washington, bölgedeki ABD çıkarları için önemli bir risk uyarısı yaptı ve gelişmiş hava savunma sistemlerinin yeni bir konuşlandırmasını duyurdu. Bu adım İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir Orta Doğu çatışmasına dönüşebileceği korkusuna neden oldu.

Pentagon, İran’a bağlı güçlerin saldırılarını caydırmaya yardımcı olmak için iki uçak gemisi, destek gemileri ve yaklaşık 2,000 deniz piyadesi de dahil olmak üzere önemli miktarda deniz gücünü Orta Doğu’ya gönderdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Gördüğümüz şey bölgedeki birliklerimize ve halkımıza yönelik saldırıların önemli ölçüde artma ihtimalidir” dedi.

Bölgeyi ziyaret eden Çin’in Orta Doğu özel temsilcisi Zhai Jun, geniş çaplı bir kara çatışması riskinin arttığını ve bölgedeki çatışmaların yayılmasının “endişe verici” olduğu kaydetti.

Reuters’a konuşan İranlı güvenlik yetkilileri İran’ın stratejisinin Tahran’ı da içine çekecek büyük bir tırmanıştan kaçınmak olduğunu söyledi.

Suriye devlet medyası, İsrail füzelerinin pazar günü Şam ve Halep uluslararası havaalanlarını vurduğunu, her ikisinin de hizmet dışı kaldığını ve iki çalışanın öldüğünü duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze harekatıyla ilgili “Bir ay, iki ay ya da üç ay sürebilir ama sonunda Hamas kalmayacak” dedi. Kara harekatına “yakında” başlayacaklarını belirten Gallant, “Bu Gazze içindeki son harekatımız olacak, sonrasında Hamas olmayacak” diye konuştu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail askerlerinin Hamas’ın alıkoyduğu rehineleri bulmak için Gazze’ye sınırlı olarak kara operasyonları düzenlendiğini belirtti.

Kimyasal saldırı iddiası

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas’ın İsrail’e kimyasal silah saldırısı düzenlemeyi planladığını ileri sürdü. Pazar akşamı Sky News’e verdiği mülakatta Herzog, bir Hamas üyesinin üzerinde bulunan USB belleğin kimyasal silah üretimi ve kullanımına ilişkin ayrıntılı bilgiler içerdiğini söyledi.

İsrail’in Hamas’a baskı uygulayacağını belirten Herzog, “Kesin bir kötülüğe tanık oluyoruz. Bunu ortadan kaldırmak zorundayız” dedi. Herzog konuşmasında Londra ve diğer Avrupa şehirlerindeki Filistin yanlısı gösterileri de eleştirdi. Bu gösterilerle kötülüğün desteklendiğini söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir