İsrail’den “Gazze Şeridi’ni İkiye Böldük” İddiası

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında bir ay geride kalırken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari Gazze Şeridi’ni ikiye böldüklerini duyurdu.

Haber Merkezi / “Kuzey Gazze ve bir Güney Gazze’nin” söz konusu olduğunu söyleyen Daniel Hagari, İsrail birliklerinin Gazze kentinin güneyinden sahile kadar ilerlediğini ve bölgeyi de elinde tuttuğunu ifade etti. Hagari Gazze kentinin tamamen abluka alındığını ve bunun önemli bir adım olduğunu belirtti. Hagari Gazze Şeridi’nde hava saldırılarını da yoğunlaştıracaklarını ifade etti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun Lübnan’a büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu açıkladı. Lübnan sınırındaki birlikleri ziyaret eden Halevi “Kuzeyde saldırıya her an hazırız” diyerek “Bunun olabileceğini biliyoruz” dedi. Halevi “Sadece Gazze Şeridi’nde değil sınırların tamamında daha iyi bir güvenlik durumu oluşturma hedefindeyiz” diye konuştu.

İsrail Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz gün Gazze’de 450 hedefi vurduğunu ve bu sırada üst düzey bir Hamas komutanını öldürdüğünü açıkladı.

Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Son bir gün içinde hava kuvvetlerine ait savaş uçakları terör örgütü Hamas’a ait askeri yerleşkeler, gözlem noktaları, uçaksavar mevzileri ve daha fazlasını içeren yaklaşık 450 hedefi vurdu” denildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in gece boyunca gerçekleştirdiği yoğun bombardımanlarda en az 200 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Sağlık yetkililerinde basına gönderilen bilgilendirme yazısında “Gece katliamında 200’den fazla şehit verdik” denildi ve bu sayının yalnızca Gazze kent merkezi ile Gazze Şeridi’nin kuzeyini kapsadığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre çoğu sivil olmak üzere 9 binden 770 Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı da son 48 saat içinde 5 kişinin de hayatını kaybetmesiyle çatışmalarda şimdiye kadar ölen BM çalışanı sayısının 79’a yükseldiğini açıkladı.

Batı Şeria’da bulunan Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı, Gazze’deki savaşın etkisine ilişkin yeni rakamlar açıkladı. Açıklamaya göre:

Gazze’deki konutların %50’sinden fazlası yıkıldı
Nüfusun yaklaşık %70’i yerinden edildi
Yatarak hasta alabilen 35 hastaneden 16’sı çalışmayı durdurdu
BM Mülteci Ajansı UNRWA’nın 42 binası hasar gördü
En az 7 kilise ve 55 cami hasar gördü

Birleşmiş Milletler’in tüm büyük kuruluşlarının başkanları nadiren yayımladıkları bir ortak açıklamada Gazze’de “derhal insani bir ateşkes ilan edilmesi gerektiğini” söyledi ve “Artık yeter” dediler. Açıklamada “Neredeyse bir aydır dünya İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında giderek artan can kaybını ve parçalanan hayatları şok ve dehşetle izliyor” denildi.

UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Prdogramı ve Save the Children gibi yardım kuruluşları, her iki taraftaki can kayıplarını “dehşet verici” diye tanımlarken, Hamas’ın 7 Ekim’de aldığı esirleri derhal, koşulsuz serbest bırakmasını talep etti.

Açıklama, “Ancak Gazze’de daha çok sivilin öldürülmesi ve 2,2 milyon Filistinli’nin gıdaya, suya, ilaca, elektriğe ve yakıta erişiminin kesilmesi bir zulüm” cümleleriyle devam etti. Açıklamada ayrıca 7 Ekim’den bu yana Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA için çalışan 89 kişinin öldürüldüğü ve bunun tek bir çatışmada kayıtlara geçen en çok sayıda BM personeli kaybı olduğu vurgulandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir