İsrail’den Açıklama: Kara Birlikleri Hala Gazze’de

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan Filistin -İsrail savaşının 22. gününde, İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail Savunma Kuvvetlerinin, Gazze Şeridi’nin kuzeyine girdiğini ve havadan ve denizden önemli saldırılarla kara faaliyetlerini genişlettiğini söyledi.

Haber Merkezi / Daniel Hagari, aralarında 7 Ekim saldırılarının “önemli bir katılımcısı” olan bir kişinin de aralarında bulunduğu Hamas komutanlarının öldürüldüğünü açıkladı. Hagari, İsrail birliklerinin hala sahada olduğunu ve savaşa devam ettiğini belirterek, ordunun herhangi bir kayıp vermediğini söyledi.

Saldırılar nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi. İsrail ordusu, hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Öte yandan, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları da İsrail’e ait Zikim Askeri Üssü’nü bombaladıklarını duyurdu. Kassam Tugayları’nın konuya ilişkin yayınladığı açıklamada, “Siyonistlerin sivillere yönelik katliamlarına tepki olarak, Zikim Askeri Üssü roketlerle bombalandı” ifadelerine yer verildi.

İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin kuzeyindeki 150 “yeraltı hedefini” vurdu. AFP’nin haberine göre; ordudan yapılan açıklamada vurulan yerler arasında “terör tünelleri, yeraltı savaş alanları ve ilave yeraltı altyapısı” bulunduğu belirtildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne gece boyunca düzenlediği yoğun bombardımanda kaç Filistinlinin öldüğü konusunda henüz net bir bilgi yok. Gazze’deki sivil savunma servisi, İsrail’in gece boyunca düzenlediği hava saldırılarının Gazze’de yüzlerce binayı yerle bir ettiğini açıkladı.

AFP’ye konuşan bir sözcü, “Binlerce ev daha hasar gördü” dedi ve yoğun bombardımanların kuzey Gazze’nin “manzarasını değiştirdiğini” sözlerine ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yapılan açıklamada “Gazze’de yoğun bombardıman ve kara saldırılarının yaşandığı ve çatışmaların halen devam ettiği bir gece boyunca sağlık çalışanları, hastalar ve siviller tam bir iletişim ve elektrik kesintisine maruz kaldı” denildi.

DSÖ Gazze’deki personeliyle ve diğer kuruluşlarla iletişim kuramadığını belirtti ve acil insani ateşkes çağrısını yineleyerek, çatışmanın tüm taraflarına sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için tüm önlemleri almaları gerektiği hatırlatıldı.

Filistin’den “İsrail’i ateşkese zorlayın” çağrısı

Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan ‘Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı’ kararını memnuniyetle karşıladığını bildirerek dünya ülkelerinin bu karara uyup İsrail’i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ‘dünya ülkelerinden, BM’de alınan karara bağlı kalarak İsrail’i, uluslararası hukukun getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeye ve saldırılar ile katliamlarına son vermeye zorlamasını’ istedi. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu karara uymaması durumunda, İsrail’in sorumlu tutulması için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve yaptırım uygulanması istendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Acil Özel Oturum’da Ürdün’ün sunduğu “ateşkes” tasarısını 120 lehte, 14 aleyhte ve 45 çekimser oy ile kabul etti. Karar, Hamas saldırıları ardından Güvenlik Konseyi’nin karar alamadan dağıldığı dört toplantı sonrasında BM’nin sürece ilk resmi yanıtı olması bakımından önem taşımakla birlikte üye ülkeler için bağlayıcı değil.

Karar, “derhal, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” için çağrıda bulunuyor ve tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka uygun olarak Gazze Şeridi’ne temel malzeme ve hizmetlerin “sürekli, yeterli ve engelsiz” bir şekilde sağlanmasını talep ediyor.

Ayrıca, tüm esirlerin uluslararası hukuka uygun olarak güvenlik, esenlik ve insani muamele görmelerinin güvence altına alınması da dahil olmak üzere “derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını” talep ediyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir