İsrail, Son 24 Saatte Abluka Altındaki Gazze’de 400 Yeri Vurdu

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının “Aksa Tufanı” operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşında çatışmalar 18. gününde de devam ederken, İsrail, son bir gün içerisinde abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 400 yeri vurduğunu duyurdu.

Haber Merkezi / İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki farklı mahallelerde bulunan 400 yerin vurulduğu bildirildi. Açıklamada, vurulan yerlerin “Hamas hedefleri” olduğu iddia edildi. İsrail ordusu, açıklamasında hedeflerden birinin cami olduğuna da yer verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırıları sonucu şu ana dek 2 bin 55’i çocuk, 1119’u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda ise 308’i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

BMGK, savaş için toplanacak

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) Hamas’ın İsrail topraklarına saldırısının ardından başlayan savaşı görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı duyuruldu.

BM Güvenlik Konseyi’nde konuyla ilgili yapılan görüşmelerde daha önce herhangi bir karar alınamadı. Rusya’nın ‘insani ateşkes’ çağrısında Hamas’ın adının yer almaması nedeniyle ABD, İngiltere ve Fransa karar tasarısını veto etti.

Konsey başkanlığını yürüten Brezilya’nın hazırladığı ikinci karar taslağı ise Amerika’nın vetosu nedeniyle engellendi. Washington, İsrail’in ‘kendini savunma hakkından’ söz etmeyen bu metni sert bir dille eleştirirken, 12 ülke lehte oy kullandı.

Güvenlik Konseyi’nden herhangi bir karar çıkması üzerine Arap grubu adına Ürdün, Rusya, Suriye, Bangladeş, Vietnam ve Kamboçya’nın da aralarında bulunduğu ülkeler, Genel Kurul Başkanı Dennis Francis’ten bu toplantının planlanmasını resmen talep etti.

Talep üzerine Genel Kurul’un konuyu görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı açıklandı.

BM’den daha fazla yardım yapılması çağrısı

Birleşmiş Milletler, İsrail’in ablukası altında olan Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu. Cenevre’de yapılan yazılı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “Gazze’deki milyonlarca insanın çok daha fazla yardıma ihtiyacı var” diye vurguladı.

29 Birleşmiş Milletler görevlisi öldü

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 29 personelinin öldüğünü duyurdu.

UNRWA, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile İsrail saldırılarında öldürülen personeline dair bilgi paylaştı. Açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 29 çalışanının hayatını kaybettiği belirtildi.

Ölenlerden yaklaşık yarısının UNRWA’ya bağlı öğretmen olduğu ifade edilirken yaşamını yitirenler için yas tutulduğu belirtti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir