“İsrail, İran’a Misilleme Yapmayacak” İddiası

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, İran’a acil bir misilleme saldırı planı yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra planından vazgeçtiğini yazdı.

Haber Merkezi / The New York Times’ın habere göre, İsrail savaş kabinesinin bazı üyeleri de bir karşı saldırı başlatma taraftarıydı, ancak Netanyahu’nun Biden ile görüşmesine ek olarak İran’ın ciddi bir zarar vermemesi, bu planın iptal edilmesine yol açtı.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bagheri, İsrail’in karşılık vermesi halinde Tahran’ın “çok daha büyük” bir karşılık vereceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise, İsrail’i “pervasız” bir misillemeye karşı uyardı. Reisi, İsrail’in veya müttefiklerinin “pervasız bir eylemde” bulunması halinde, “kararlı ve çok daha güçlü bir yanıtla” karşılaşacaklarını belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada İran Devrim Muhafızları’nın İsrail’e “bir ders verdiği” kaydedilirken, “İslam Devrimi’nin güçlü ve bilge liderinin samimi bir vaadi olan saldırganın cezalandırılması gerçekleşmiştir” denildi.

İran ayrıca, Washington’ın İsrail’in misillemesine yardımcı olması durumunda, bölgedeki ABD üslerinin hedef alınacağını kaydetti.

İran’ın BM Misyonu, BM Sözleşmesi’nin öz savunmayla ilgili 51. maddesine atıf yapmış ve “İsrail’e yapılan saldırı sonrası konunun kapandığını” belirtmiş ve İsrail’i “bir başka hata” yapmaması konusunda uyarmıştı.

“Komşularımızı bilgilendirdik”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da katıldığı bir basın toplantısında İran’ın İsrail’e misilleme saldırısında bulunacağı konusunda komşu ülkelere bilgi verildiğini açıkladı.

Abdullahiyan, “Operasyonlarımızdan 72 saat önce bölgedeki dostlarımız ve komşularımızı İran’ın İsrail’e yönelik kararlı, meşru ve vazgeçilmez yanıtı konusunda bilgilendirdik” dedi.

Abdullahiyan ayrıca İran’ın ABD’ye de İsrail’e yönelik saldırılarının “sınırlı” ve meşru müdafaa amaçlı olacağı yönünde bilgi verdiğini söyledi.

İsrail, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail’in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran’ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İsrail’den İran’a saldırı yanıtı

İsrail Savaş Kabinesi, İran’ın gerçekleştirdiği İHA ve füze saldırılara nasıl yanıt verileceğini görüşmek üzere bir araya geldi. İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “İran’a bizim belirlediğimiz zaman diliminde karşılık vereceğiz” dedi.

İsrail Savunma ve Dışişleri Bakanları geçen hafta İran’ın İsrail’e saldırması halde, İsrail’in İran topraklarını vuracağı uyarısı yapmıştı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında İran’ın İsrail’e yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hagari, İran’ın gerçekleştirdiği saldırıda 300’den fazla füze ve İHA kullanıldığını ve bunların yüzde 99’unun etkisiz hale getirildiğini ileri sürdü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir