İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’dan Kimyasal Saldırı İddiası

Her geçen gün daha da şiddetlenen ve bölgesel bir çatışmaya dönüşme ihtimalinin tartışıldığı Filistin – İsrail savaşının 16. gününde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas’ın İsrail’e kimyasal silah saldırısı düzenlemeyi planladığını ileri sürdü.

Haber Merkezi / Pazar akşamı Sky News’e verdiği mülakatta Herzog, bir Hamas üyesinin üzerinde bulunan USB belleğin kimyasal silah üretimi ve kullanımına ilişkin ayrıntılı bilgiler içerdiğini söyledi.

İsrail’in Hamas’a baskı uygulayacağını belirten Herzog, “Kesin bir kötülüğe tanık oluyoruz. Bunu ortadan kaldırmak zorundayız” dedi. Herzog konuşmasında Londra ve diğer Avrupa şehirlerindeki Filistin yanlısı gösterileri de eleştirdi. Bu gösterilerle kötülüğün desteklendiğini söyledi.

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını artırıyor ve yakında bir kara saldırısı başlayabileceği belirtiliyor. Gazze’nin 2.3 milyon nüfusunun yarısı evlerini terk etmiş durumda.

İsrailli savaş uçakları Pazar günü Gazze’deki hedefleri ve Suriye’deki iki havaalanını vurdu, ayrıca işgal altındaki Batı Şeria’da militanlar tarafından kullanıldığı iddia edilen bir camiye hava saldırısı düzenlendi. İsrail sözcüsüne göre, “düzinelerce” Hamas militanı öldürüldü.

Hamas yetkilisi ise en ölümcül İsrail saldırılarının Deir el-Belah’ta gerçekleştiğini söyleyerek burada kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 80 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

İsrail ordu radyosu, Tel Aviv’in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi’ne yönelik “kara savaşını ertelemeye” karar verdiğini bildirdi.

İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, “ABD, İran’ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Orta Doğu’ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdi” ifadesi kullanıldı.

6 ülkeden İsrail’e destek

Öte yandan Her geçen gün daha da şiddetlenen ve bölgesel bir çatışmaya dönüşme ihtimalinin tartışıldığı Filistin – İsrail savaşının 17. gününde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ortak açıklama yaparak bir kez daha İsrail’e ve İsrail’in meşru müdafaa hakkına desteklerini bildirdiler.

ABD Başkanı Joe Biden, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak imzalarıyla yayımlanan ortak açıklamada, iki rehinenin serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığı, diğer rehinelerin de derhal serbest bırakılması istendi. Açıklamada İsrail’den de uluslararası hukuka saygı göstermesi istendi, İsrail sivilleri korumaya davet edildi.

Beyaz Saray’ın internet sayfasında yer alan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Liderler İsrail’e ve terörizme karşı kendini savunma hakkına desteklerini yinelerken sivillerin korunması da dâhil olmak üzere uluslararası insan hukukuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Liderler iki rehinenin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ve kalan tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Başta Gazze’den ayrılmak isteyenler olmak üzere bölgedeki vatandaşlarına yardım konusunda yakın koordinasyon içinde olacaklarını taahhüt ettiler.

Liderler Gazze Şeridi’nde ihtiyaç sahibi Filistinlilere ilk insani yardım konvoylarının ulaşmasını memnuniyetle karşıladı ve insani ihtiyaçların karşılanması için gerekli gıda, su, tıbbi malzeme ve diğer yardımlara sürekli ve güvenli erişimin sağlanması amacıyla bölgedeki ortaklarıyla koordinasyonu sürdürme taahhüdünde bulundular.

Liderler, çatışmanın yayılmasını önlemek, Ortadoğu’da istikrarı korumak, siyasi bir çözüm ve kalıcı barış için çalışmak üzere bölgedeki kilit ortaklar da dâhil olmak üzere yakın diplomatik koordinasyonu sürdürme taahhüdünde bulundu.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir