İsrail Başbakanı Netanyahu: Her Hamas Savaşçısı “Ölü Bir Adam”

Muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ile “acil durum hükümeti ve savaş kabinesi” kuran İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yeni acil durum hükümetinin ilk toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Başbakanı Binyamin Netanyahu, her Hamas savaşçısının “ölü bir adam” olduğunu söyledi. Benny  Gantz ise, “savaş zamanında” olunduğunu ve yeni kurulan hükümetin “Hamas denen şeyi yeryüzünden silmeye” hazır olduğunu söyledi.

Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan İsrail – Filistin savaşı altıncı gününde, her iki tarafın can kayıpları da artıyor. Şu ana kadar İsrail’de en az 1300 kişi, Gazze’de ise en az 900 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı devam ederken bölgedeki Filistinlilerin durumunun da giderek daha da kötüleştiğine dikkat çekiliyor. İsrail saldırılarının derhal durdurulmasını talep eden Arap Birliği’ne üye ülkeler, saldırıların insani açıdan “felakete” yol açacak sonuçları ve çatışmaların daha da artmasıyla bölgede oluşabilecek güvenlik riskleri konusunda uyarıda bulundu.

Hamas’a yönelik hava bombardımanını sürdüren İsrail’in Gazze Şeridi’ne bir kara harekatı hazırlığı içinde olduğu tahmin ediliyor. İsrail’in kara harekatı için 300 bin askerle hazırlık yaptığı belirtiliyor.

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, savaş uçaklarının Hamas militanları tarafından yer altında kurulan tünelleri hedef aldığını aktardı. Conricus, “Hamas, 20 yıl önce Gazze’deki ve Gazze’ye giden yeraltı tünellerinin kontrolünü ele geçirmek için bir ağ kurdu; bu ağ Han Yunus ve Refah’a kadar uzanıyor” dedi.

Conricus’a göre Gazze’yi iki tabaka olarak düşünmek gerekiyor; biri sivillerin yaşadığı yer üstü diğeri de Hamas militanlarının inşa ettiği yeraltı tünelleri. Conricus, yeraltındaki katmanın hedef alındığını açıkladı.

Bir kara harekatı olasılığı artarken ABD’nin de İsrail ve Mısır hükümetleriyle, Mısır’ın Gazze Şeridi’ne kapalı tuttuğu sınırı sivillerin geçişine açması yönünde görüşmeler yürüttüğü bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in da bugün İsrail’e hareket ettiği ve Başbakan Benyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşeceği belirtildi.

Gazze Şeridi kuşatma altında

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Perşembe günü yaptığı açıklamada rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile temas halinde olduğunu bildirdi. Resmi bir kaynağa göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Hamas’la müzakerelere başladı.

2007’den bu yana 2,3 milyon Filistinlinin kara, hava ve deniz ablukası altında yaşadığı yoksul ve sıkışık bir bölge olan Gazze Şeridi, İsrail tarafından su, elektrik ve gıda kaynakları kesilerek kuşatma altına alınmış durumda. Bölgenin tek elektrik santrali de yakıt yokluğu nedeniyle durmuş durumda.

BM: Gazze’de 338 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Gazze’de durumun çok tehlikeli olduğunu belirterek, insani ateşkes çağrısında bulundu.

UNOCHA Gazze Sorumlusu Hamade el-Beyari, ofisin resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, “Bu aşamada birinci dereceden yapılması gereken, ateşkes ya da insani ateşkes. Böylece, yardım çalışanları, durumları değerlendirme imkanı bulabilir. Biz, şu ana dek sahada, durumları değerlendirecek güvenli bir ortam bulamadık” ifadelerini kullandı.

“Gazze Şeridi’nde durumun gerçekten tehlikeli olduğu belli, zorlayıcı şartlar hiç olmadığı kadar ağır olabilir” diyen Beyari, bu şartlarda insani yardımların sunulmasının da tehlikelerle çevrili olduğuna işaret etti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler adına bir araya gelen bağımsız raportörler, Hamas baskını sonrası Gazze’ye yönelik başlatılan harekatı “toplu cezalandırma” olarak tanımladı.

Rapora ilişkin yapılan açıklamada Gazze’deki sivil halk için, “16 yıldır yasa dışı şekilde ablukada yaşıyorlar ve bu süre içinde 5 büyük savaş yaşadılar. ” İfadeleri kullanılıyor.

Açıklama şöyle devam ediyor: “Bu toplu cezalandırma anlamına geliyor. Ama Hamas ama İsrail güçleri tarafından yapılsın, ayrım yapılmaksızın sivil halkın hedef alınması meşrulaştırılamaz. Bu uluslararası yasalarla yasaklanmıştır ve bunun gerçekleşmesi savaş suçu anlamına gelir”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir