İsrail, 1 Milyondan Fazla Sivilin Sığındığı Refah’ı Vurdu

Filistin – İsrail savaşının 213. günü geride kalırken, savaştan kaçan 1 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah’a saldırılar düzenledi. İsrail, ‘sınırlı kapsamlı’ bir operasyon için Refah sakinlerinden kenti boşaltmasını istemişti.

Haber Merkezi / Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 52 artarak 34 bin 735’e yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise son 24 saatte 90 artarak 78 bin 108’e yükseldi.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Refah’a kara operasyonu düzenlemek isteyen Tel Aviv, Hamas militanlarının bir kısmının Refah’ta bulunduğunu ve bu şehre kara operasyonu yapılmadan savaşı kazanmanın mümkün olmadığını savunuyor. Refah kenti yakınlarında Hamas’ın silahlı kanadının üstlendiği roket saldırısında üç İsrail askeri öldü.

Tahliye kararı sonrası Hamas, “Refah operasyonu İsrail askeri için bir piknik olmayacak” açıklamasıyla, İsrail’in operasyonuna karşılık verme tehdidinde bulundu.

Batılı ülkeler ve komşu Mısır, İsrail’e, çok fazla can kaybına yol açabilecek bir kara operasyonundan kaçınması çağrısında bulunuyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Refah’ta kara harekatından vazgeçmesi gerektiğini belirterek, AB ve uluslararası toplumun böyle bir senaryoyu önlemek için ‘harekete geçebileceğini ve geçmesi gerektiğini’ söyledi.

Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İsrail’in Refah’taki sivillere yönelik tahliye emirleri en kötüsüne işaret ediyor: daha fazla savaş ve kıtlık” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail’in Refah’a yapacağı bir kara harekatının “kelimelerle ifade edilemeyecek bir trajediden başka bir şey olmayacağı” uyarısında bulundu.

İsrail’in güneydeki Refah kentinde operasyon başlatmasının ardından Mısır, Gazze şeridiyle sınırı olan Kuzey Sina’da ordusunun hazırlık seviyesini yükseltti.

Ateşkes görüşmeleri

Mısır’ın başkenti Kahire’deki ateşkes müzakerelerinde ilk etapta ilerleme kaydediliği fakat daha sonra sürecin, özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Refah’a kara operasyonu ısrarıyla yeniden tıkandığı aktarıldı.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen İsrailli yetkililer, New York Times’a “Tarafların anlaşmaya yaklaştığına dair işaretler vardı fakat görüşmeler durdu, Hamas heyeti pazar günü Kahire’yi terk etti” dedi. Adlarının açıklanmasını istemeyen Hamas yetkilileri, Netanyahu’nun anlaşma yapılsın yapılmasın Refah’a kara harekatı düzenleme ısrarının süreci tıkadığını savundu.

Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk, “Anlaşmayı tamamlamaya çok yaklaşmıştık fakat Netanyahu’nun dar görüşlü tavrı süreci engelledi” dedi. Diğer yandan kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen iki ABD’li yetkili, görüşmelerin tıkanmadığını, tarafların teklifleri değerlendirmeyi sürdürdüğünü iddia etti.

Başka bir Hamas yetkilisi, Kahire’de yaşanan durumu tekrar gözden geçirmek için Katar’ın başkenti Doha’da bugün toplantı düzenleyeceklerini söyledi. Yetkili, örgütün sürece yapıcı şekilde yaklaşmaya özen gösterdiğini savundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir