İran 1650 km Menzile Sahip Yeni Bir Balistik Füze Geliştirdiğini Açıkladı

ABD ve Avrupa ülkelerinin yoğun şekilde karşı çıkmasına rağmen özellikle balistik füze programını genişletmeye devam eden İran, 1650 km menzile sahip yeni bir seyir füzesi geliştirdiğini duyurdu.

İran yönetimi, füze geliştirme programlarının tamamen savunma amaçlı ve caydırıcı nitelikte olduğunu öne sürüyor.

İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emirali Hacızade uzun menzilli bir seyir füzesi geliştirdiklerini belirtti. Hacızade devlet televizyonunda yaptığı açıklamada “Bin 650 kilometre menzile sahip seyir füzemiz İran İslam Cumhuriyeti’nin füze cephaneliğine eklendi” dedi.

Hacızade ayrıca açıklamasında İran’ın, 2020 yılında İran ordusu komutanlarından Kasım Süleymani’nin öldürülümesinin ardından Irak’taki ABD üslerini hedef alan füze saldırılarında amacın oradaki “zavallı askerleri” öldürmek olmadığını söyledi.

Hacızade “İnşaallah Trump’ı öldürmek istiyoruz. Eski dışişleri Bakanı Pompeo’yu öldürmek istiyoruz. Ayrıca Süleymani’nin öldürülmesi emrini veren komutanlar da öldürülmeli” ifadelerini kullandı.

İran son dönemde ABD ve Avrupa ülkelerinin yoğun şekilde karşı çıkmasına rağmen özellikle balistik füze programını genişletmeye devam ediyor. Tahran yönetimi, söz konusu füze geliştirme programının saldırı değil İran’ın kendini savunma amaçlı olduğunu söylüyor.

Öte yandan İran’ın Ukrayna savaşında Rusya’ya askeri destek verdiğine dair de kaygılar var. İran Ukrayna savaşından önce elindeki insansız hava araçlarından Rusya’ya verdiğini açıklamıştı. Rusya’nın bu silahlı insansız hava araçlarını Ukrayna’daki elektrik santralleri ve şehir altyapılarına yönelik olarak kullandığı da biliniyor.

Kasım ayında ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Hacızade’nin açıklamarına istinaden İran’ın hipersonik füze geliştirmiş olabileceğini ifade etmişti.

İran, Suriye’ye hava savunma sistemi ihraç edecek

Öte yandan, İran’ın, İsrail’in hava saldırılarına karşı Suriye’ye Khordad 15 adlı hava savunma sistemi ve elektronik harp teçhizatı ihraç etme konusunda Beşar Esad rejimi ile anlaştığı bildirildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Esad rejiminin Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas’ın da aralarında olduğu Suriye’den üst düzey askeri yetkililer yakın zamanda İran’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında, İsrail’in hava saldırılarına karşı, İran’dan Suriye’ye hava savunma ve elektronik harp teçhizatı ihraç etme konusunda Tahran ile Esad rejiminin anlaşmaya vardığı belirtildi.

Haberde, “Suriye, hava savunma ağını yeniden yapılandırmaya ve savaş uçakları için hassas güdümlü bombalara ihtiyaç duyuyor. Suriye’nin hava savunmasını güçlendirmek için büyük olasılıkla İran’ın radarlarının ve Khordad 15 sistemi gibi savunma füzelerinin Suriye’ye tedarikine tanık olacağız.” ifadelerine yer verildi.

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, 22 Şubat’ta Suriyeli mevkidaşı Abbas ile Tahran’da bir araya geldiği görüşmede, “Suriye’nin savunma kabiliyetinin artırılması için tüm kapasitelerin” kullanılması gerektiğini söylemişti.

İran, Haziran 2019’da “Khordad 15” adı verilen yerli hava savunma sistemini tanıtmıştı. İsrail, 2011’den bu yana Suriye’de özellikle İran destekli güçlere sık sık hava saldırıları düzenliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir