Irak, IŞİD’in Suriye’deki Kamplarından Endişeli

İsviçre’de düzenlenen Davos konferansına katılan Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’deki IŞİD militanlarını ve ailelerinin bulunduğu kampların oluşturduğu tehditten endişe duyduklarını dile getirdi.

Haber Merkezi / Iraklı bakan Hüseyin, güvenlik sorunlarına da değinerek, Türkiye ve İran’ı tehdit eden bazı silahlı örgütlerin varlığı bahanesiyle Irak topraklarını hedef alan operasyonlar konusunda Türkiye ve İran’la bazı sorunlar yaşadıklarını ifade etti.

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, daha önce “Irak her türlü savaşa karşıdır” açıklamasında bulunmuş, komşu ülkelerin kendi içlerinde ve bir kısmı da Irak hükümeti ile çözülmesi gereken sorunlarda tek çözümün diyalog olduğunu vurgulamıştı.

Suriye’deki kamplar

Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) denetiminde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin ve ailelerinin tutulduğu ve toplam nüfusu 60 binden fazla olan el-Hol Kampı başta olmak üzere 10’un üzerinde sığınmacı kampı bulunmaktadır.

Bunlar sırasıyla; Ebu Haşab Kampı (Deyr ez Zor), el-Hol Kampı (Haseke), Arişe Kampı ve uzantısı (Haseke), Ayn İsa Kampı ve uzantısı (Rakka), Mabruka Kampı (Haseke), Doğu Menbiç Kampı ve uzantısı (Halep), Nevruz Kampı (Haseke), Roj Kampı (Haseke), Serekaniye Kampı (Haseke), Mahmudli Kampı (Rakka), Washokani Kampı (Haseke), Tel Elsamen Daham Kampı (Rakka) ve Twahina Kampı (Rakka)’dır.

En büyük kamp konumunda olan el-Hol Kampı’nda, sığınmacıların yaklaşık yüzde 92’isini kadın ve çocuk, %15’ini ise yabancı ülke vatandaşları oluşturmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir