İnce’nin Adaylıktan Çekilmesi Dünya Basınında: Erdoğan’a Yeni Darbe

Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesini değerlendiren Politico, “Erdoğan’a yeni darbe” başlıklı haberinde “Pazar günü yapılacak bıçak sırtı oylamada Muharrem İnce’nin çekilmesinin ana muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na fayda sağlaması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Associated Press (AP), İnce için “Erdoğan’ın ana rakibini desteklemek için geri çekildi” başlıklı haberinde analistlerin çekilmenin Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’na yarayacağını yazdı.

The Guardian ise haberinde İnce’nin yarışı bıraktıktan sonra Kılıçdaroğlu tarafından 6’lı koalisyona davet edildiğini yazdığı haberinde, çekilmenin anketlerin yakın olacağını öne sürdüğü yarışta diğer adayların kesin başarı şansını artırdığı kaydedildi.

Der Spiegel, haberinde İnce’ye ilişkin “Geri çekilmesi muhtemelen diğer muhalefet adaylarının, özellikle de Kemal Kılıçdaroğlu’nun işine yarayabilir” diye yazdı.

Uluslararası haber kuruluşları, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiği açıklamasını son dakika notuyla servis etti.

“Erdoğan’ın rakibi geri çekilmeyle güçlendi”

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, İnce’nin çekilmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğe “olası bir katkıya” yol açacağına dikkat çekti. Haberde Kılıçdaroğlu’nun oy oranının son anketlerde Erdoğan’ın oy oranından yüzde beşten fazla önde olduğu hatırlatıldı.

“Erdoğan’a yeni darbe”

Politico dergisi de “Erdoğan’a yeni darbe” başlıklı haberinde “Pazar günü yapılacak bıçak sırtı oylamada Muharrem İnce’nin çekilmesinin ana muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na fayda sağlaması bekleniyor” dedi.

“Kılıçdaroğlu’nun kazanma şansını artırabilir”

Washington merkezli Al Monitor haberinde “İnce’nin kararı, Kılıçdaroğlu’nun oylarının çoğu muhalefetin seçmen tabanından geldiği için Erdoğan’a karşı kazanma şansını artırabilir” diye yazdı.

“Erdoğan’ın ana rakibine destek için çekildi”

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), İnce için “Erdoğan’ın ana rakibini desteklemek için geri çekildi” başlıklı haberinde analistlerin çekilmenin Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’na yarayacağını yazdı.

“Kılıçdaroğlu’na büyük bir destek sağlıyor”

Büyük Britanya merkezli BBC de duruma ilişkin haberinde, “İnce’nin çekilme kararı, Erdoğan’ın en büyük rakibi Kılıçdaroğlu’na büyük bir destek sağlıyor ve Türkiye’nin ana borsası haberlerle yükseldi” diye yazdı.

“Yeni bir belirsizlik getirdi”

ABD merkezli Bloomberg, İnce’yi işaret ederek, “aday seçimden günler önce çekilirken Türkiye piyasaları yükseliyor” başlıklı haberde, “İnce’nin çekilmesi, rakiplerinin alanını görevdeki Erdoğan’a kadar daralttı ve İnce’nin destekçilerinin nasıl oy kullanacağına ilişkin yarışmaya yeni bir belirsizlik getirdi” diye yazdı.

“Kılıçdaroğlu için büyük bir umut var”

Almanya merkezli Bild gazetesi, çekilme haberinde Kılıçdaroğlu’nun son anketlerde aldığı oy oranını anımsatarak şu ifadelere yer verdi: “İnce’nin tüm seçmenleri muhalefet ittifakına geçmese bile, artık mutlak çoğunluk için eksik olan yüzde 0,8’in sağlanacağına dair büyük bir umut var.”

“Kesin başarı şansını artırdı”

The Guardian ise haberinde İnce’nin yarışı bıraktıktan sonra Kılıçdaroğlu tarafından 6’lı koalisyona davet edildiğini yazdığı haberinde, çekilmenin anketlerin yakın olacağını öne sürdüğü yarışta diğer adayların kesin başarı şansını artırdığı kaydedildi.

“Erdoğan’ın rakibi için potansiyel destek”

CNN International, İnce’yi kastederek, “Erdoğan’ın rakibi için potansiyel bir destek için çekildi” dedi. Anketlerin İnce’nin üçüncü sırada olduğunu gösterdiğinin belirtildiği haberde, “Bazı muhalefet figürleri onun Erdoğan karşıtı oyları böleceğinden korkuyordu” denildi.

“Kılıçdaroğlu’na destek için”

Fransa’nın Le Monde gazetesi ise İnce’nin çekilmesini “Erdoğan’ın ana rakibine destek için cumhurbaşkanlığı yarışından çekildi” başlığıyla servis etti.

“Muhalefete olası destek”

Katar merkezli Al Jazeera ise “İnce’nin çekilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devirmeye çalışan muhalefete olası bir destek sağlıyor” başlığıyla İnce’nin çekilmesini haberleştirdi.

“Muhalefet bundan yararlanabilir”

Almanya merkezli Der Spiegel gazetesi, haberinde İnce’ye ilişkin “Geri çekilmesi muhtemelen diğer muhalefet adaylarının, özellikle de Kemal Kılıçdaroğlu’nun işine yarayabilir” diye yazdı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir