İmamoğlu’ndan ‘İSKİ’ Çıkışı: Elektriğe Zammı Ben Mi Yaptım?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ Genel Kurulu’nda çoğunluktaki AKP-MHP grubunun oylarıyla çıkan ‘suya sıfır zam’ kararının ardından bugün konuyla ilgili açıklama yaptı.

AKP ve MHP grubuna sert tepki gösteren İmamoğlu, Erdoğan’ın ‘suya indirim’ isteğini de eleştirdi. İmamoğlu, zam talebinin sorumlusunun kendilerinin olmadığını belirterek ülkenin ekonomik durumuna ve krize dikkat çekti. “Bu ülkede herhangi bir şeyin fiyatı çok artıyorsa bunun sorumlusu ekonomiyi yöneten kişilerdir, iktidardır” dedi.

“İBB’ye karşı çok kötü bir oyun oynanıyor” diyen İmamoğlu, İSKİ yönetmeliğe göre maliyeti altında su temini yapılamayacağını söyledi. “İSKİ’yi organize kötülükle batırmaya çalışan arkadaşlara bir haberim var; yaptınız suçtur” diye konuştu.

İmamoğlu “Sizin öfkeniz yüzünden milyarlarca lira zarara girecek olan İSKİ’nin zararı, emin olun çok kısa sürede bu zararı bizim teklifimize ret oyu veren her üyeden rücu edilecek. Mahkemelerde İstanbul’a verdiğiniz zararın faturasını göreceksiniz. Şimdi siz düşünün” ifadelerini kullandı: İmamoğlu özetle şunları söyledi:

“Mevcutta bir bütçe var. 15 milyar liraya yakın hale gelmiş yeni bütçeyi, revize bütçe talebini bile görmezden gelmek, körleşmiş bir AKP grubu var karşımızda. Dolayısıyla ve günün sonunda öyle bir komik hale geldiler ki sözüm ona bir teklif sunuyorlar; diyorlar ki ‘Siz bizim küçük zam teklifimizi kabul edersiniz ya da hiç zam vermeyiz.’

Bu nasıl bir tavır? Tehdit yapıyor. İstanbul tarihi böyle bir cahil adam görmemiş. Tehdit ediyor bizi. Tehditten sonra bizden de o tehdidine boyun eğeceğimize zannediyor. Neye? Hiçbir temeli olmayan teklifine evet diyecekmişiz. Biz sana pabuç mu bırakacağız. İstanbul’u kaybetme öfkesi yüzünden bütün vicdanını kara bir bulut kaplamış İSKİ’yi organize kötülükle batırmaya çalışan arkadaşlara bir haberim var; yaptınız suçtur!

Sizin öfkeniz yüzünden milyarlarca lira zarara girecek olan İSKİ emin olun çok kısa sürede bu zararı bizim teklifimize ret oyu veren her üyeden rücu edilecek. Mahkemelerde İstanbul’a verdiğiniz zararın faturasını göreceksiniz.

Mecburen sunmak zorunda kaldığımız yüzde 50 civarında artışın olduğu artışının vebali İSKİ veya İBB değildir. Bu ülkede herhangi bir şeyin fiyatı çok artıyorsa bunun sorumlusu ekonomiyi yöneten kişilerdir, iktidardır. Türkiye’yi bu ekonomik buhrana sokanların İstanbul’daki ucuz kahramanlık girişimlerine en güzel yanıtı günü gelince yine hem bu şehrin hem de ülkemizin kıymetli insanları verecektir.

Sundukları artış oranının hiçbir mesneti yok, hiçbir gerekçesi yok. Yüzde 100 civarında artan maliyetlere rağmen yüzde 50 fiyat açıkladık, yine eski bütçe veriyorlar. Arkadaşların bu dayatmacı şekilde sundukları fiyat artışını neye göre sundukları belli değil.

“2021’de neredeyse 0 zam”

Bu kurum hizmet etmekte zorlanıyor. Biz göreve geldiğimizde yüzde 40’a yakın bir indirim teklifi sunduk. Biz bunu yüzde 46 yapacağız deyip biraz daha indirim yaptılar. Tamam bunda sorun yok. Ancak her ay devletin açıkladığı enflasyon rakamlarına göre fiyat yenilemesi yapılan sistemi Meclis’te karar aldırarak iptal ettiler.

Kasım 2019’daki genel kurulda 2020 için zam teklifi yaptık. O günün artışlarına göre yüzde 20 dedik, reddedildi. Temmuz’a geldik. Yüzde 12,62 zam verildi. Ama ne yazık ki o zam yapıldığında Sayıştay kararı gereği bakım bedeli tarifede iptal edildi.

Bu nedenle zam da güme gitti. 2020 Aralık’ta yüzde 6,84 zam verildi. Neredeyse seçimden 2 yıl sonra sadece yüzde 6,84 zam alabildik.

Mayıs’ta yine zam yapılmadı. Haziran 2021’de sıfır zam. Eylül 2021’de olağanüstü bir toplantı çağrısı yaptım, bu sefer yüzde 15 zam yapıldı. Aralık’ta çok komik bir işlem yaptı AKP grubu. Yüzde 36’lık artış yaptılar. Ama ne yaptılar bakın; Eylül’deki yüzde 15,62’yi bundan düşeriz dediler. Artı insani su tüketim hakkının yeniden uygulanması hakkını getirdiler ki bu da yüzde 20’ye tekabül ediyor. Elde var sıfır.”

Erdoğan’a da yanıt verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul yüzde 25’in üzerinde zam talebiyle Meclis’e geldi. Ve mecliste tabii ağırlık bizde olduğu için arkadaşlarımız bunların bu zam talebine evet demediler. Biz vatandaşımızın bu noktada huzurunu istiyoruz. Çünkü bunlar seçim öncesi ne diyorlardı suya ekmeğe indirim getireceğiz” sözlerine de cevap veren İmamoğlu şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız bize KDV üzerinden mesaj veriyor. Ben çok üzüntü duyuyorum İstanbul sevdan diyorsanız cumhurbaşkanımız İstanbul’a böyle sevda olmaz. Bu ülkenin cumhurbaşkanına her belediye aittir. İSKİ’ye yapılan bu zulmün oradan da bu şekilde bilinerek hala bizim de İSKİ genel kurulundan bir gün sonra bir toplantıda KDV indirimi üzerinden politika yapılıp İstanbul’a zulmetmenin işaretinin oradan verildiği şüphesi bizim kafamızda büyük bir soru işareti. Üzüntüyle takip ediyoruz.

Ülkemizin cumhurbaşkanı 2019 seçimlerinden sonra arzum şu idi; bu şehre hizmet eden belediye başkanıyla sıkı diyalog kentin fayda göreceği hususlarda iş birliği yapma prensibine uygun bir diyalog zemini. Ben hala 2019’daki seçimin insanların zihninde başka travmalara sebep olduğunu düşünüyorum.

Arkadaşlar İBB kimin ya? İstanbul İstanbullunun. İstanbul dünya kenti. Ben bu anlayışı bu yaklaşımı anlayamıyorum. Ve şu mecliste yapılan zulmün o kötülük dolu hareketlerin uyarılmasına dönük hamle beklerken dün yine bizimle yarışan konuşmaların yapılması Ankara’dan beni çok üzmektedir. Memleketin iyi olması için İSKİ gibi kurumlar desteklenmeli.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir