HDP’li Sancar’dan Dikkat Çeken ‘Üçüncü Yol’ Açıklaması

Partisinin Hatay kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokrasi İttifakı’nı ortak mücadeleyle inşa edeceklerini belirterek, “Üçüncü Yol, ülkeye demokratik cumhuriyetin yolunu açar” dedi.

Haber Merkezi / Sancar, konuşmasında, ülkede kalıcı barışın ancak demokrasiyle sağlanabileceğinin altını çizerek, “Demokrasi ancak Kürt sorununa demokratik çözüm ile kurulabilir. O nedenle biz bu ülkeyi demokratikleştirecek, cumhuriyeti demokrasi ile buluşturacak büyük barışı hedefliyoruz. Büyük barış için yürüyoruz. Barış ve demokrasi birbirinden koparılamaz. Demokratik çözüm ve bu ülkede özgür yaşam birbirinin parçalarıdır birbirinden koparılamayacak şekilde bağlıdır. Bu nedenle mücadelemizi demokrasi ve barış ekmek ve özgürlük üzerine kurduk. Halkların ortak demokrasi mücadelesi üzerine kurduk. Demokrasi İttifakını da bu ortaklığın ana politikası olarak belirledik” ifadelerini kullandı.

Sancar, konuşmasının devamında, “Öyle bir zihniyet ve iktidarla karşı karşıyayız ki, on yıllardır bu ülkeye yıkımı yoksulluğu, savaşı ve talanı dayatıyor. AKP ve MHP faşist bloğu bu ülkede son 5-6 yılda savaş politikalarının her türünü devreye soktu. Suriye iç savaşında IŞİD gibi diğer yıkıcı örgütleri destekledi, yol verdi ve yıkımın ortakları arasında yer aldı. IŞİD zihniyeti her türlü farklılığı yok sayan, herkesi tek bir kalıba sokmaya çalışan ve bunun içinde bütün zulüm yöntemlerini vahşet yollarını kullanabilen bir zihniyettir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Örgütü’nün 4’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kongrede bir konuşma yaptı. Sancar’ın konuşması şöyle;

“Kongremize coşkuyla, heyecanla bu havayı taşıyan bütün değerli yoldaşlar, hepiniz hoş geldiniz, hepinizi yürekten selamlıyorum. Antakya’da bulunmak her zaman beni heyecanlandırır. Antakya HDP fikriyatının filiz verdiği, boy attığı topraklardandır. Tıpkı benim büyüdüğüm Mardin gibi. Ne zaman Mardin’i düşünsem Antakya gelir aklıma ne zaman Antakya’yı düşünsem Mardin’i düşünürüm. Halkların, inançların, kültürlerin birlikteliği, barış içinde yaşamı bu topraklarda örnek bir model oluşturmuştur. Bugüne kadar bu topraklar bu kültürel zenginliği, kardeşliği korumuştur. Bütün düşmanlaştırma çabalarına rağmen, ayrıştırmalara rağmen, nefret diline, saldırılara komplolara rağmen. Bu inançtan, bu amaçtan bu toprakta yaşayanlar vazgeçmemiştir. Onun için buralar barışın, eşit gönüllü birlikteliğin topraklarıdır. Tıpkı HDP fikriyatının ruhu gibi. Bu nedenle Antakya’da bulunmak, sizlere seslenmek, sevginizi ve desteğinizi almak büyük bir şereftir. Tam da dünyada savaş tamtamları bütün hızıyla çalmaya devam ederken Antakya gibi şehirlerimizde Mardin gibi topraklarımızda kardeşliğin, barış içinde birlikte yaşamanın nasıl değerli olduğunu çok daha fazla anlamış olmamız gerekiyor.

“Bizler, barışın halkların güçlü buluşması ve eşit birlikteliği ile mümkün olacağını söylüyoruz”

Yıllardır HDP olarak biz barışın ancak eşit gönüllü birliktelik ve halkların dayanışması ile kurulabileceğini söylüyoruz. Biz barış derken bazıları bizlere dudak büküyordu. Bunlar da durmadan barış diyorlar, nedir barış, ne istiyorlar, ne demek barış? Barışı anlamak için maalesef bazen savaşın yani barışın karşıtı olan savaşın yıkıcılığını yaşamak gerekiyor. Şimdi bu yıkım dünyayı tehdit ediyor. Bölgemizde, ülkemizde yıllardır sürdürülen savaş politikalarına karşı barışın sesi olmak için her alanda çalıştık, asla bu mücadeleden taviz vermedik, bu hedeften vazgeçmedik. Ve barışın ancak halkların güçlü buluşması ve eşit birlikteliği ile mümkün olacağını söyledik. Bunda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha savaşın yıkımı canlı bir şekilde bütün dünyanın gözleri önüne serdi. Bu ülkede barış ancak demokrasi ile gelir. Demokrasi ancak Kürt Sorununa demokratik çözüm ile kurulabilir. O nedenle biz bu ülkeyi demokratikleştirmek, cumhuriyeti demokrasi ile buluşturacak büyük barışı hedefliyoruz. Büyük barış için yürüyoruz. Barış ve demokrasi birbirinden koparılamaz. Demokratik çözüm ve bu ülkede özgür yaşam birbirinin parçalarıdır, birbirinden koparılamayacak şekilde bağlıdır. Bu nedenle mücadelemizi demokrasi ve barış ekmek ve özgürlük üzerine kurduk. Halkların ortak demokrasi mücadelesi üzerine kurduk. Demokrasi ittifakını da bu ortaklığın ana politikası olarak belirledik.

“AKP ve MHP faşist bloku son 5-6 yılda savaş politikalarının her türünü devreye soktu”

Öyle bir zihniyet ve iktidarla karşı karşıyayız ki on yıllardır bu ülkeye yıkımı, yoksulluğu, savaşı, talanı dayatıyor. AKP ve MHP faşist bloku bu ülkede son 5-6 yılda savaş politikalarının her türünü devreye soktu. Suriye iç savaşında IŞİD gibi diğer yıkıcı örgütleri destekledi, yol verdi, yıkımın ortakları arasında yer aldı. IŞİD zihniyeti her türlü farklılığı yok sayan, herkesi tek bir kalıba sokmaya çalışan, bunun için de bütün zulüm yöntemlerini vahşet yollarını kullanabilen bir zihniyettir. Buna karşı halkların özgürlük ve demokrasi mücadelesi yer alıyor. Bunun karşısında birlikte, gönüllü, eşit özgür yaşam ideali yer alıyor. İşte bu topraklarda asıl mücadele bu iki zihniyet arasındadır. Tekçi baskıcı zalim zihniyet mi? Özgürlükçü, eşitlikçi ve demokrasiyi kendi yaşamının vazgeçilmez temeli sayan anlayış mı? Bu ülkede asıl kazanacak olan işte bu ikinci zihniyettir. Nitekim Suriye’de, Rojava’da IŞİD zihniyetine vurulan büyük darbe, bu tekçi, zalim ve vahşi anlayışın bölgeyi sarmasına, egemenlik altına almasına dur demiştir.

“Ülkeyi savaş politikalarıyla rant ve talan ekonomisiyle yıkım noktasına getirdiler” 

İşte AKP-MHP iktidarının bütün hırçınlığı, bu bölgeye ve ülkeye bu zihniyeti getirmek için uğraşanlara karşı büyük direniş gösteren halkların özgürlük mücadelesidir. Öfkesi bu zihniyeti yenilgiye uğratan mücadelenin kararlılığındandır. HDP’ye saldırırken asıl bu kararlılığa ve mücadeleye saldırmaktır. O saldırılar aynı zamanda bir intikam operasyonudur. Öfke kin operaysonlarıdır. Biz yolumuza aynı hedefle kararlılıkla devam ediyoruz. Baskılar bizi yıldıramıyor. Ülkeyi savaş politikalarıyla rant ve talan ekonomisiyle yıkım noktasına getirdiler. Felaketten felakete sürüklüyorlar. Emekçilerin haklarını, ekmeklerini her geçen gün daha fazla gasp ediyorlar, doğayı talan ediyorlar. Yandaşa peşkeş çekiyorlar. Kadınların şiddete uğramasına, katledilmesine zemin hazırlıyorlar. Gençlerin geleceğini, umutlarını, neşelerini gasp ediyorlar. İşte buna karşı asıl yapılması gereken nedir? Buna karşı bütün bu saydığım mazlumların, mağdurların, Kürt halkının özgürlük mücadelesi başta olmak üzere kadınların eşit hak mücadelesi, gençlerin özgür gelecek mücadelesi, emekçilerin ekmek ve onur mücadelesi birleştiğinde bu iktidar mutlaka son bulacaktır. Bu zihniyet mutlaka yenilecektir ve yeni bir başlangıç inşa edilecektir.

“Halklar bu talan politikasına dur diyecek güçtedir, mücadele ortaklığı bu talanı durduracak kuvvettir”

Yıllardır sürdürdükleri rant politikalarının, talan politikalarının yol açtığı sonuçları Türkiye’nin dört bir köşesinde yaşıyoruz. Antakya da bu yıkımı yaşayan şehirlerimizdendir. Bakın şimdi de zeytinlikleri maden şirketlerine peşkeş çekmek için yönetmeliklerden çıkarıyorlar. Ayçiçek ekim tarlalarını Trakya’da imara, ranta açtılar, ayçiçeği üretimi bitme noktasına geldi. Şimdi bu ülkede yağ kuyrukları oluşuyor. Sıraya zeytinlikleri koydular, bin yıllık ağaçların, barışın, verimin sembolü olan zeytinlikleri 3-5 maden şirketine peşkeş çekmek için yok etmeye niyetlendiler. Ama halklar direniyor. Halklar bu talan politikasına dur diyecek güçtedir. Mücadele ortaklığı bu talanı durduracak kuvvettir, her türlü talana, sömürüye, her türlü zulme karşı şimdi olduğu gibi yarın da hep birlikte mücadele etmeyi asla bir kenara bırakmamalı, ihmal etmemeliyiz. Ortak mücadeleden ve buradan çıkacak gücün bu ülkeyi özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve demokrasiye götüreceğinden asla şüphe duymalıyız. Antakya aynı zamanda bir direniş ve direniş coğrafyasıdır. Haksızlığa boyun eğmeyen, onurunu her şart altında koruyan bir geleneğin kentidir. Arkadaşlarımız isimlerini saydılar ama ben yine de Ali İsmail Korkmazları bir kez daha anayım, Abdullah Cömertleri bir kez daha saygıyla anayım, Ahmet Atakanlara buradan bir kez daha minnet ve saygı göndereyim. Ve daha nicelerine buradan mücadeleye hayatları pahasına verdikleri o değerli katkıdan dolayı saygılarımızı sizin aracılığıyla iletelim.

“Onlar saldırdıkça biz büyüyoruz çünkü yolumuz doğru, davamız haklıdır”

Boşuna ödenmiyor bu bedeller; bedel ödüyoruz, yoldaşlarımızı cezaevlerine koyuyorlar, doğrudur. Her gün yeni yöntemlerle bizleri sindirmeye çalışıyorlar bu da doğrudur. Semra vekilimizin dokunulmazlığını kaldırıyorlar, Aysel Tuğluk arkadaşımızı hücrede ölüme mahkum eder şekilde rehin tutmaya devam ediyorlar. Onun gibi hasta pek çok mahpusa fiilen idam cezasını uyguluyorlar, doğrudur. Ama asıl büyük doğru şudur; baş eğmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz asla teslim olmayacağız. Onlar saldırdıkça biz büyüyoruz, çünkü yolumuz doğru, davamız haklıdır.

“Sermayedarlar savaşlarda servetlerine servet kadar ama olan halklara, emekçilere olur”

Dünyada savaş tehdidi yayılmaya devam ediyor. Rusya Ukrayna’yı işgal ediyor ve NATO, ABD yayılmacı, kışkırtıcı politikalarıyla savaşın zeminini hazırlıyor. Bizler sadece ülkemizde değil bölgemizde de bütün dünyada da barış istiyoruz. Savaşa bütün inancımız ve kararlılığımızla hayır diyoruz. Çünkü savaş yıkım demektir, savaşın faturasını en çok yoksul halklar öderleri bir avuç savaş baronu, silah baronu, bir avuç sermayedar savaşlarda servetlerine servet katar ama yoksulun canı gider ekmeği gider, toprağı yurdu gider. O nedenle savaş, halkların emekçilerin yararına değildir. O nedenle savaşa her yerde şart altında karşı çıkmak en başta ezilenlerin emekçilerin, yoksulların görevidir.

“Suriye’de savaş, Ortadoğu’da işgal politikaları güden bir iktidarın barış kelimesini ağzına almaya hakkı yoktur”

Bizler burada barış derken bizimle dalga geçenler, ya da bize dudak bükenler şimdi barış havarisi kesilmişler. Suriye’de savaş politikaları, Ortadoğu’da işgal politikaları güden bir iktidarın ve onun yandaşlarının barış kelimesini ağızlarına almaya hakları yoktur. Eğer barış diyeceksek her yerde diyeceğiz, eğer işgale karşı isek her yerde işgale karşı çıkacağız. Ukrayna’da işgale karşı çıktığımız gibi Afrin’deki işgale de karşı çıkacağız. Serêkaniyê’deki işgale de karşı çıkacağız. Bütün işgal ve savaş politikalarına hep birlikte her yerde karşı çıkacağız. Savaşa her yerde hayır diyeceğiz. Barış hemen şimdi ve her yerde diye haykırmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki bu ülkeye de bu bölgeye de barışı ancak halkların ortak mücadelesi getirebilir. O nedenle demokrasi ittifakı ile emekçilerin haklarını mazlumların ortak mücadelesi üzerinden inşa etmeye devam ediyoruz. Ne inkarcı, imhacı, sömürücü, talancı zihniyete yol bırakacağız ne de bunun karşısına sadece küçük düzeltmelerle alternatif adı altında seçenek sunduğunu iddia edenlere meydanı boş bırakacağız. Hayır başka bir imkan, başka bir seçenek var; 3’üncü yol ve halkların ortak mücadelesi. Ancak bu yol bizi bu ülkede yeni bir başlangıca götürebilir, ancak bu yol bizi yeni bir inşa için güçlendirir. Yeni inşa, yeni başlangıç eski zihniyeti, inkarcı, imhacı, sömürücü, talancı, rantçı, yalancı, kancı zihniyetten kurtarır, ülkeye demokratik cumhuriyetin ve büyük barışın yolunu açar. Bunda kararlılıyız.

“Kürt halkının dimdik duruşunu Türkiye halklarının ortak iradesi ile buluşturacağız “

Antakya, demokrasi ittifakının ve 3’üncü yolun nasıl başarılı olabileceğini mücadelesiyle göstermiştir. Seçimlerde iradesiyle de göstermiştir. Burada ortaya çıkan bu barış şimdi bütün ülkeye yayılacaktır. Mücadalede kararlılığımızla yayılacaktır, inancımızla yayılacaktır ve güçlenerek, yürüyüşümüzü sürdürürek yayılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın, biz gerçek demokrasi, güçlü demokrasi, kalıcı barış peşindeyiz. Düşmanlaştıran, halkları birbirine kırdıran, halklar arası nefreti yaygınlaştıran her türlü zihniyete nerede olursa olsun, kimden gelirse gelsin karşı duracağız. Ülkeye gerçek demokrasiyi, ortak ve eşit yaşamı, eşit vatandaşlığı mutlaka getireceğiz. Halklar kimliklerini özgürce yaşayacak, inançlar eşit olacak. Ayrımcılık son bulacak, emekçi alın terininin hakkını alacak, bu ülkenin kaynakları eşitçe bölüşülecek. İşte bizim bu ülkeye vaat ettiğimiz asıl gelecek budur, bu geleceği kuracak gücümüz vardır. Bu gücün varlığına inanalım, yolumuzda kararlılıkla yürümeye devam edelim. Yürüdükçe büyüyoruz, güçleniyoruz ve yeni bir başlangıcı gerçek anlamda sağlayacak yolu sonuna kadar açıyoruz. O nedenle kendimize güvenelim, inanalım birbirimizle omuz omuza, el ele, kol kola yürümeye devam edelim. Bu yol bu ülkeye güçlü demokrasiyi, büyük barışı mutlaka getirecektir. Antakya’dan yükselen halkların eşit ortak yaşam ideali mutlaka gerçekleştirilecektir. Antakya’dan yükselen onur ve özgürlük ekmek ve barış demokrasi ve iş aş hedeflerine, bunların birbirleriyle bağlı olduğu gerçeğine mutlaka daha fazla ve kuvvetli bir şekilde sarılmalıyız. Bunların hiç birini birbirinden koparmamalıyız. Kürt halkının 10 yıllardır her türlü zulme rağmen dimdik duruşunu, Türkiye halklarının ve emekçilerinin ortak iradesi ile buluşturacağız. İşte bu buluşma gerçek özgürlük, güçlü demokrasi ve büyük barışı da getirecektir. Buna inancımız sonsuzdur. Bu yolda yürüyüşümüz mutlaka başarı getirecektir. Mutlaka kazanacağız, hepinizi bu inançla, kararlılıkla bir kez daha selamlıyorum.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir