HDP’li Oluç: TÜİK İle İŞ-KUR’un Verileri Neden Çelişiyor?

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP’li Saruhan Oluç, “TÜİK Şubat ayı işgücü verilerini açıkladı. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 178 bin azaldı. Peki, bu TÜİK devlet kurumu da İŞ-KUR neyin kurumu? Neden TÜİK’in verileri ile İŞ-KUR’un verileri çelişiyor? TÜİK’in verileri ile İŞ-KUR verileri arasında yaklaşık 1 milyon işsiz farkı var, neden böyle?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Öncelikli olarak ekonomik krizle ilgili konuşan Oluç, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi eleştirdikten sonra “Sorun Hazine ve Maliye Bakanında değil. Sorun AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, yani büyük ekonomistte” diye devam etti:

“Büyük ekonomist Hazine ve Maliye Bakanının bu yanlışlarını ve öngörüsüzlüğünü göremediği için onu bakan yaptı, şimdi bu durumdayız. Bu kadar beceriksiz ve aciz bir Hazine ve Maliye Bakanıyla fiyat istikrarı sağlanacak, ekonomi düze çıkacak; işçi, emekçi, emekli, engelli, köylü, esnaf, çiftçi, genç, kadın biraz rahatlayacak, nefes alacak diye bekleniyor.

Olacak iş değil enflasyon ile ilgili tutumu. Bütün söyledikleri birer birer yanlış çıkan birinden bahsediyoruz. Aralık’tan sonra düşecek dedi ya enflasyon, peki Aralık’a kadar kaça çıkacak, onu söylemedi. Aralık’tan sonra niye düşürmeye başlayacaksınız, çünkü seçimlere yaklaşıyorsunuz değil mi?

“Enflasyon TÜİK’e göre bile yüzde 61’in üzerinde”

Enflasyon TÜİK’in hormonlu verilerine göre çıkmış yüzde 61’in üzerine. Gerçek enflasyon çok daha yüksek, görüyoruz demiş. Bravo. Böyle bir tutumla ekonominin düzeltilmesi, toplumun ve halkın rahatlayacağı adımlar atılması, yoksulluğun azaltılması, açlık ve işsizliğin giderilmesi mümkün değil.

Et ve Süt Kurumu ete yüzde 48 artış yaptıktan sonra şimdi market ortalamasının yüzde 15-20 altında satacaklarını söylüyorlar. E, bir yılda et fiyatları ne kadar artmış, yüzde 76. Bu şaka yapmak, alay etmek gibi bir şey, bunu görmüyor musunuz? Üstelik TÜİK verileriyle yüzde 76 artmış et fiyatları.

AKP Grup Başkanvekilleri Cahit Özkan ve Muhammet Akbaşoğlu asgari ücreti Temmuz’da değerlendireceklerini söyledi. Sonra Cumhurbaşkanı sıfatıyla AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan bunu yalanladı. İki gün önce Hamza Dağ hem vekil hem de AKP yöneticisi, “Asgari ücretle ilgili gelen verilerde enflasyonun altında kaldığını görürsek gerekirse müdahale etmekten çekinmeyiz” dedi.

Siz asgari ücreti artırmışsınız, o asgari ücret erimiş bitmiş enflasyonun altında kalmış, hatta 2021 asgari ücretinden yemeye başlamış. Hala gerekirse değerlendiririz diyorsunuz. Daha ne kadar bekleyeceksiniz!

TÜİK Şubat ayı işgücü verilerini açıkladı. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 178 bin azaldı. İşsiz sayısının azalması tabii ki önemli ama gerçek bu mu? Madem işsizlik azaldı, Van’da 107 kişilik iş alımı ilanına 44 bin 800 kişi başvuruyor. Adıyaman’da 9 kişilik iş ilanına 5 bin 217 kişi başvurdu. Gaziantep’te 66 kişilik işçi alımı ilanına 15 bin kişi başvurdu. Neden bahsediyorsun sen TÜİK?

Peki, bu TÜİK devlet kurumu da İŞ-KUR neyin kurumu? Neden TÜİK’in verileri ile İŞ-KUR’un verileri çelişiyor? TÜİK’in verileri ile İŞ-KUR verileri arasında yaklaşık 1 milyon işsiz farkı var, neden böyle?

İŞ-KUR’un verilerine göre Şubat 2021 ile Şubat 2022 arasında kayıtlı işsiz sayısı 325 bin artmış. TÜİK’e göre aynı dönemde işsiz sayısı 623 bin azalmış. Ne oluyor? 948 bin kişilik bir fark var, nereye gitti bu 948 bin kişi belli mi, belli değil.”

“Bu hukuksuzluk, bu barbarlık nedir?”

Oluç konuşmasında, bu sabah HDP Cizre İlçe Örgütüne yapılan polis baskının da bahsetti: “Kapıları kırmışlar, 4 katlı ilçe binamızı yıkmışlar, her şeyi yerlere saçmışlar. İlçe binasını basacaksınız, yüzde 90 oy aldığımız bir ilçede ilçe binasını bu hale getireceksiniz. 8 kişi gözaltına alınacak, yerle bir edeceksiniz ilçe binasını. Namazlıklar dahil botlarınızla basacaksınız, kapı pencereleri kıracaksınız, soba bacasındaki isi alacaksınız ellerinizle duvarlara, kapılara, posterlere, eşyalara süreceksiniz.

Vandallıktan bu kadar çok nasibini almış bir kolluk gücünden bahsediyorum. Nedir bu nefret, bu şiddet? Bu hukuksuzluk, bu barbarlık nedir? Neyin intikamını alıyorsunuz? Kürt halkından, Cizre’den neyin intikamını alıyorsunuz? Size söyleyeyim Cizre’deki Newroz görüntüsünün intikamını alıyorsunuz, bunun için yapıyorsunuz değil mi? Durum bu, Newroz’un görüntüsünün intikamını alıyorsunuz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir