HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Kritik İllerde TİP Aday Çıkarmayacak

Türkiye İşçi Partisi (TİP) adaylarının seçilebilir yerlerden Yeşil Sol Parti listelerinde yer almasının söz konusu olmadığını kaydeden HDP Eş Genel Başkan Sancar, “Son noktaya gelmiş değiliz. Son nokta 9 Nisan’dır, vekil listelerinin teslim edileceği tarihtir” dedi ve ekledi:

“Orada da bizim az oyla kaybettiğimiz kritik illerde TİP aday çıkarmamayı kabul ediyor. Bir örnek söylediniz mi hep onun üzerinden gidiliyor. Bizim bugüne kadar yüksek oy aldığımız ama çeşitli nedenlerle milletvekili çıkaramadığımız yerlerde TİP aday çıkarmayacak. Bunu bir mutabakata bağlamış durumdayız.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) bazı kentlerde Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında ayrı listeyle seçime girme kararını katıldığı Artı TV yayınında değerlendirdi.

İttifak içindeki tartışmalarla ilgili değerlendirmelerin sağlıklı bir yaklaşımla yapılmadığını söyleyen Sancar, “TİP sadece 41 ilde girmiyor. Daha fazla ilde girecek. İttifak içinde yer alan öznelerin her birinin kendine göre de bir planı ve bir hedefi olabilir. Bundan daha doğal bir durum da düşünemiyorum açıkçası. Önemli olan ortak ilkeler ve ortak hedefin titizlikle gözetilmesi” dedi.

Ortak listenin en iyi çözüm olduğu fikrinde olduklarını vurgulayan Sancar, “Şu anda TİP’le yürüyen görüşmelerde de ittifakın toplamına, kazanımlarına hiçbir şekilde zarar vermeyecek formüller üzerinde titizlikle çalışılıyor. Ortak listenin en iyi çözüm olduğu fikrindeyiz. Kazanımları en üst düzeye çıkaracak asıl formül ortak liste, tek parti çatısı altında seçime girmek. Bu teklifimizi son ittifak buluşmasında da yine dostlarımıza ilettik.

Görüşmeler yaptık. TİP ayrı listede girme kararından vazgeçmedi. Daha doğrusu, ayrı listeyle girme kararından vazgeçmediği ifadesi de yanlış anlamalara yol açabilir. Ortak liste fikrinden başka bir formül çalışmayı önerdi. Şimdi biz de bunu prensip olarak kabul ettik ama temel ölçütümüz şu olmalıdır dedik; bu seçimler herhangi bir seçim değil” şeklinde konuştu.

“Elbette bütün toplumsal mücadeleler Meclis’te tükenmiyor” diyen Sancar sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama istiyoruz ki gelecek dönem, Meclis bizim gücümüz olmadan bu süreçleri işletemesin. Meclis’te bir tek vekilin bile çok önemli olacağı bir dönem bekliyor bizi. O halde, en yüksek sayıya çıkarmak gibi bir hedef de gözetmeliyiz. Çoğulcu bir Meclis grubu ama aynı zamanda sayısı yüksek ve anahtar konumda olan bir temsiliyet.”

“Kritik illerde TİP aday çıkarmayacak”

TİP adaylarının seçilebilir yerlerden Yeşil Sol Parti listelerinde yer almasının söz konusu olmadığını kaydeden Sancar, “Son noktaya gelmiş değiliz. Son nokta 9 Nisan’dır, vekil listelerinin teslim edileceği tarihtir. Orada da bizim az oyla kaybettiğimiz kritik illerde TİP aday çıkarmamayı kabul ediyor. Bir örnek söylediniz mi hep onun üzerinden gidiliyor. Bizim bugüne kadar yüksek oy aldığımız ama çeşitli nedenlerle milletvekili çıkaramadığımız yerlerde TİP aday çıkarmayacak. Bunu bir mutabakata bağlamış durumdayız” şeklinde konuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir